Nume
Parola
Vizualizări: 3716
Mesajul Vicepreşedintei Parlamentului, Liliana PALIHOVICI, rostit în cadrul Şedinţei festive cu ocazia aniversării a 20-a de la fondarea sistemului naţional de proprietate intelectuală şi a Agenţiei de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI)
Chişinău, 9 Septembrie 2012 — Doamnelor şi domnilor,
Excelenţe, Domnilor Ambasadori,
destinşi oaspeţi, parteneri!

Suntem într-un anotimp în care începem să strângem roadele. Iar atunci când punem împreună pe masă bogăţiile acestui pământ – fructele şi legumele, pâinea şi vinul – toate au sens doar dacă sunt însoţite de principala noastră comoară: oamenii.

De mai mulţi ani ne spunem unii altora că principala bogăţie a Republicii Moldova sunt oamenii – care au idei şi realizări, însufleţire şi creativitate, iniţiativă şi intelect, inspiraţie şi inovaţii.

Şi pentru ca talentele să aducă oamenilor şi beneficii personale, şi beneficii publice, a fost nevoie de un sistem naţional de proprietate intelectuală care s-a constituit de la independenţă încoace şi a fost continuu dezvoltat şi consolidat pentru a asigura securitatea necesară proprietăţii intelectuale. Omagiem astăzi pe cei care timp de 20 ani au dezvoltat acest sistem şi au consolidat mecanismele de protecţie a proprietăţii intelectuale a Republicii Moldova.

Cred că principala realizare a acestei Agenţii în cele două decenii de activitate a fost faptul că a reuşit să scurteze şi să facă mai puţin complicat drumul creatorilor de la idee până la brevet. Acest fapt merită apreciat. Felicitări pentru asta!

Vreau să menţionez că evoluţia Republicii Moldova pe calea integrării europene a determinat şi armonizarea legislaţiei în domeniul proprietăţii intelectuale cu acquis-ul comunitar, pentru a putea asigura un nivel de protecţie şi de respectare a drepturilor de proprietate intelectuală echivalent celui existent în Uniunea Europeană şi în conformitate cu angajamentul asumat prin Acordului de Parteneriat şi Cooperare între Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

32 de tratate internaţionale semnate, cadrul juridic naţional în domeniul proprietăţii intelectuale dezvoltat în conformitate cu normele internaţionale şi cele ale Uniunii Europene – acestea sunt unele dintre elementele care ne asigura că beneficiile muncii intelectuale vor aduce rezultate pozitive în domenii-cheie pentru Moldova: agricultură şi industrie alimentară, medicină şi chimie. Împreună cu acestea, contribuim la prosperitatea oamenilor şi a ţării.

Felicitări încă o dată şi noi realizări intelectuale!