Vizualizări: 4346
Prim-vicepresedintele AMN: coruptia in Moldova vine de la PCRM!
Chisinau, 27 Noiembrie 2008 — Veaceslav UNTILA: AMN acuza PCRM de coruptie !
Declaratie a dlui Veaceslav Untila, prim-vicepresedinte al AMN,
in Parlament, privind starea deplorabila la capitolul combaterea coruptiei
Pe parcursul acestei legislaturi, am abordat in repetate randuri problema luptei ineficiente impotriva coruptiei. Noi, deputatii grupului parlamentar Alianta "Moldova Noastra” am atras atentia asupra caracterului declarativ al actiunilor guvernarii si am cerut schimbarea atitudinii fata de acest fenomen care submineaza dezvoltarea societatii. Dar nu am fost auziti, mai exact, nu s-a dorit sa fim auziti si situatia a ramas neschimbata.
As vrea sa va amintesc ca, de fiecare data cand Guvernul a venit in Parlament cu propunerea de prelungire sau de actualizare a Planului pentru implementarea Strategiei de combatere a coruptiei, eu am insistat sa fie mai intai audiat Executivul referitor la actiunile pe care le-a intreprins pana in acel moment in domeniul respectiv si in functie de raport, sa luam decizia corespunzatoare. Din pacate, initiativa mea nu a gasit sustinerea necesara. In felul acesta, deputatii comunisti si-au asumat responsabilitatea pentru nivelul foarte inalt de coruptie ce se atesta in prezent in mai toate structurile si institutiile statului.
Pentru a stabili care este starea actuala la capitolul coruptie, cred ca ar trebui sa vorbim in primul rand despre proportiile platilor neoficiale. Si aici vom face trimitere la sondajul privind perceptiile si experientele reprezentantilor gospodariilor casnice si a oamenilor de afaceri in privinta coruptiei in Moldova, realizat de Transparency International. Conform sondajului, in anul 2007, cetatenii Moldovei au platit neoficial circa 900 mln. lei. Astfel, oamenii de afaceri au platit cel mai mult la vama – circa 66 mln. lei, inspectoratelor fiscale – 36 mln. lei, institutiilor medicale – 32,4 mln. lei. Reprezentantii gospodariilor casnice au platit neoficial cel mai mult institutiilor medicale – 153 mln. lei, la vama – peste 87 mln. lei, politie – circa 77 mln. lei si institutiilor de invatamant – 76,5 mln. lei.
Daca aceste date nu vi se par suficient de relevante, vom invoca si rezultatele unui alt studiu, care se numeste sugestiv: „Masuram coruptia: de la sondaj la sondaj”.
Potrivit acestuia, s-a constatat ca, in cadrul Ministerului Dezvoltarii Informationale, pentru eliberarea buletinului de identitate sau a pasaportului se plateste in medie o mita de 51 dolari, pentru permisul de conducere – 194 dolari, pentru inmatricularea automobilului – 305 dolari.
Stimati deputati comunisti! Este stiuta reticenta Dvs. fata de tot ce vine de la societatea civila, pe care o banuiti ca ar lucra impotriva Dvs. De aceea, pentru a va convinge de proportiile cu adevarat amenintatoare ale coruptiei, am selectat si date oficiale, sondaje efectuate de structurile executive pe care le controlati. La inceputul lunii septembrie 2008, a fost dat publicitatii un sondaj realizat de Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC), care arata ca peste 52% din respondenti au oferit mita unor functionari publici, la solicitarea acestora. Chiar daca admitem ca procentul a fost un pic „dezumflat”, sondajul respectiv constituie o dovada ca declaratiile comunistilor despre succesele lor in lupta impotriva coruptiei nu corespund realitatii.
Iata de ce Republica Moldova practic nu inregistreaza evolutii in clasamentul mondial „Indicele Perceperii Coruptiei”. Cea mai grava constatare care se contine in Indicele pentru acest an, este ca Moldova nu numai ca nu poate lupta impotriva coruptiei, dar nici macar nu e capabila sa absoarba sumele enorme pe care ni le aloca in acest scop partenerii externi. Pentru combaterea coruptiei, Moldova a primit, in cadrul Programului „Provocarile Mileniului”, 24 mln. dolari; Consiliul Europei ne-a oferit 3,5 mln. euro, PNUD – 400 mii. dolari. Asadar, si bani ni se dau, si sprijin ni se acorda, insa lucrurile stau pe loc.
In aceste conditii, actuala guvernare nu mai are credibilitate nici in ochii partenerilor externi, nici a propriilor cetateni. Dar despre ce fel de credibilitate poate fi vorba daca, spre exemplu, in functia de ministru este restabilita o persoana despre care se presupune ca ar fi implicata in traficul international de droguri.
In timp ce-i protejeaza pe adevaratii corupti, puterea comunista, sub paravanul luptei impotriva coruptiei, se rafuieste cu oponentii politici. Si deja nu e vorba doar de lideri ai partidelor de opozitie sau deputati, ci de primari de sate, profesori, medici. Cazul primarului de Vorniceni, Gheorghe Ionel, este un exemplu in acest sens. Numai ca asa cum s-au ridicat oamenii din Vorniceni in sustinerea primarului lor si au venit in numar de peste o mie in fata Parlamentului, tot asa se vor ridica cetatenii in sprijinul celor de care veti indrazni sa va bateti joc! Oamenii vad si inteleg prea bine cine sunt adevaratii corupti si ce se ascunde sub pretinsa combatere a coruptiei!
Tovarasi comunisti!
Vreau sa va spun ca nu intamplator rezultatele ultimului Barometru al opiniei publice au aratat ca 57% din populatia Moldovei considera ca politicienii sunt corupti. Va asigur ca poporul crede asa anume despre voi, pentru ca voi sunteti la putere, voi aveti in maini parghiile administrative si banii publici, voi sunteti pasibili de a fi suspectati de coruptie. Rezultatele ultimului Barometru au constituit indirect un vot de neincredere acordat actualei guvernari, o recunoastere a incapacitatii acesteia de a lupta impotriva coruptiei si o constatare a implicarii ei in acte de coruptie.
Sunt convins ca ineficienta puterii comuniste la capitolul combaterea coruptiei va fi unul din argumentele de baza de care se vor conduce alegatorii in 2009, cand vor spune un „NU!” hotarat guvernarii rosii!
Va multumesc pentru atentie!
Sedinta plenara a Parlamentului RM
Autor: Alianta MOLDOVA NOASTRA
Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă
Toate comunicatele din categoria curentă
Categorii comunicate
- Administraţie Publică 2303
- Afaceri 808
- Angajări & Joburi 167
- Armata & Serviciul Grăniceri & Vama 37
- Artă & Cultură 127
- Bănci & Asigurări 18
- Blogosfera 110
- Concursuri & Licitații 15
- Construcţii & Infrastructură 47
- Dezvoltare Regională 1659
- Diaspora 3
- Drepturile Omului & Justiţie 564
- eBooks / eReviste / eDocumente 7
- Economic & Statistică 329
- Educaţie & Instruire 750
- Export și Investiții 17
- Externe 165
- Fashion 0
- Fiscalitate & Finanţe & Contabilitate 116
- Industrie 10
- IT 30
- Media & Publicitate 365
- Mediu 36
- Mesaje 8
- Oferte & Prețuri 16
- Ong & Societate Civilă 1321
- Persoane Publice 140
- Politic & Electorala 1305
- Procuratura & MAI 120
- Public Relations 32
- Resurse Web 12
- Sănătate & Medicină 125
- Sindicate 4
- Social 580
- Sport 12
- Ştiinţă 80
- Tehnologia Informației și Comunicațiilor 287
- Telefonie & Comunicaţii 29
- Turism 33