Nume
Parola
Vizualizări: 2813
Apă potabilă pentru 4 localităţi din raionul Cahul
Cahul, 23 August 2012 — Cahul| 21 august| ADR Sud a finalizat două proiecte de dezvoltare regională.
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor în comun cu Agenţia de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud) au finalizat 2 proiecte de dezvoltare regională care vin să asigure cu apă potabilă 4 localităţi din raionul Cahul – Manta, Crihana, Paşcani şi Roşu. Marţi, 21 august au fost întrunite comisiile pentru recepţia finală a lucrărilor din cadrul proiectului ,,Apă curată pentru comunităţile bazinului râului Prut” şi pentru recepţia la terminarea lucrărilor din cadrul proiectului „Aprovizionarea cu apă potabilă a locuitorilor satului Roşu” din raionul Cahul.
Comisiile formate din antreprenori, reprezentanţii ADR Sud, ai Autorităţilor Publice Locale, responsabilii tehnici şi reprezentanţi ai întreprinderii municipale „Apă Canal”, Cahul s-au expus pe marginea executării lucrărilor, respectării graficului de execuţie şi a tehnologiilor în domeniu.
În cazul recepţiei finale din cadrul proiectului ,,Apă curată pentru comunităţile bazinului râului Prut” a fost citit procesul verbal al şedinţei de recepţie la terminarea lucrărilor. Neconcordanţele depistate atunci au fost înlăturate în timp, a constatat comisia de recepţia şi a declarat obiectul drept unul funcţionabil.
Directorul ADR Sud, Maria Culeşov, a vorbit în deschiderea şedinţei despre dificultăţile întâmpinate pe parcursul implementării proiectului şi despre cât de necesar este un astfel de sistem care asigură populaţia cu apă potabilă – vitală unei vieţi sănătoase.
Primarul localităţii Manta, Ion Neagu a ţinut să menţioneze: ,,La început eram confuz cu privire la ce trebuie să facem, aveam o altă imagine expusă, cu timpul, însă am descoperit adevăratul proces de implementare a unui proiect de dezvoltare regională, care este unul foarte complex”.
În cazul recepţiei la terminarea lucrărilor din cadrul proiectului „Aprovizionarea cu apă potabilă a locuitorilor satului Roşu” comisia a depistat careva nereguli şi a stabilit un termen de 30 de zile pentru înlăturarea acestora. Primarul localităţii Roşu a declarat că mai mult de 50 % din locuitori au primit condiţii tehnice pentru începerea procedurii de branşare la sistemul nou construit: „Este proiectul satului şi nu al primarului, am participat cu toţii la procesul de implementare şi am ajuns să avem un rezultat”. Urmează ca după branşare antreprenorul să finalizeze şi lucrările de reabilitare a stratului de asfalt afectat.
Menţionăm că în ambele cazuri problema branşării cetăţenilor la sistem este una care persistă şi stagnează procesul de conectare la sistemul centralizat de aprovizionare cu apă al oraşului Cahul.
În acest sens reprezentanţii APL vor organiza campanii de informare a cetăţenilor din cele 4 localităţi din sudul Republicii Moldova.
Proiectul ,,Apă curată pentru comunităţile bazinului râului Prut” a prevăzut construirea infrastructurii adecvate şi durabile de alimentare cu apă pentru localităţile Manta, Paşcani şi Crihana Veche prin extinderea sistemului de alimentare cu apă centralizat al or. Cahul şi creşterea gradului de acces al populaţiei la aceste servicii. Proiectul în valoare de 18718350,00 lei, a fost finanţat din sursele Fondului Naţional de Dezvoltare Regională
Proiectul „Aprovizionarea cu apă potabilă a locuitorilor satului Roşu” a prevăzut crearea condiţiilor de aprovizionare cu apă potabilă a celor 3700 locuitori ai s. Roşu. Proiectul este unul finanţat de Guvernul României prin Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei. În cadrul proiectului au fost montate 12,5 km de traseu, 2 staţii de menţinerea tensiunii, 5 puncte de aprovizionare cu apă a unităţilor de transport pentru starea antiincendiară.