Nume
Parola
Vizualizări: 2772
15 proiecte de dezvoltare regională au trecut spre finanţare în urma APP II
Cimişlia, 17 August 2012 — CIMIŞLIA|15 august| Şedinţa ordinară a CRD Sud. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor în comun cu Agenţia de Dezvoltare Regională Sud au organizat miercuri, 15 august şedinţa ordinară a Consiliului Regional de Dezvoltare Sud. Şedinţa a fost una de totalizare şi raportare în urma petrecerii celui de-al doilea Apel de propuneri de proiecte şi încheierii primului semestru de activitate din anul 2012. Din cei 32 de membri 25 au fost prezenţi şi au constituit majoritatea necesară pentru aprobarea deciziilor puse pe ordinea de zi.
Apelul de Propuneri de proiecte cu nr. II (APP II) a durat aproximativ patru luni de zile şi s-a încheiat la jumătatea lunii iulie. Pe parcursul unei luni proiectele depuse au fost evaluate de comisia administrativă şi de cea formată din experţi. Concluziile lor au constituit principalul motiv de organizare a şedinţei CRD care au, conform regulamentului, dreptul de a decide soarta proiectelor recepţionate.
Viceministerul Dezvoltării Regionale, Veaceaslav Guţuţui, prezent la şedinţă a vorbit despre produsele primului Apel de Propuneri de Proiecte, care s-a derulat în prima jumătate a anului 2010. Proiectele recepţionate în acea perioadă au ajuns astăzi să ofere servicii calitative beneficiarilor: ,,Am înregistrat progrese prin finalizarea lucrărilor la proiectele ,,Apă potabilă pentru comunităţile bazinului râului Prut” şi „Construcţia sistemelor de canalizare, staţiilor de pompare şi reconstrucţia sistemelor de aprovizionare cu apă a satului Ecaterinovca” suntem pe punctul de a finaliza proiectul implementat la Roşu cu sprijinul partenerilor noştri GIZ Molodva. Vom depune tot efortul ca proiectele implementate în Regiunea de Sud să fie finalizate până la sfârşitul anului 2012 şi aici intervin cu rugămintea către aplicanţi să fie cât mai receptivi şi înţelegători.”
Ordinea de zi a şedinţei a cuprins analizarea raportului de activitate a ADR Sud pentru primul semestru a anului 2012; audierea raportului privind implementarea proiectelor de dezvoltare regională cu finanţare din Fondul Naţional de Dezvoltare Regională (FNDR) şi GIZ, pentru perioada ianuarie-iulie 2012; prezentarea proiectului Strategiei de Dezvoltare Regională Sud revizuit şi conceptul POR Sud 2013-2015.
Directorul ADR Sud, Maria Culeşov, a vorbit despre raportul de evaluare a cererilor de finanţare pe proiectele depuse în cadrul APP II şi despre stabilirea listei proiectelor pentru includerea în Planul Operaţional Regional (POR) pentru 2013-2015 ,,A fost o perioadă productivă, încărcată din punct de vedere emoţional şi tehnic, au fost foarte multe întrebări şi foarte multe lucruri neterminate. Am ajuns într-un final să le aranjăm pe toate şi să alegem cele mai de succes idei pentru a căpăta finanţare din FNDR. Am recepţionat 56 de note conceptuale în prima etapă, 27 de dosare cu cereri complete de finanţare în a doua etapă şi în urma concluziilor comisiilor de evaluare vă propunem astăzi spre aprobare 15 proiecte de dezvoltare regională care vor fi incluse în Documentul Unic de Program.”
Consiliul Regional de Dezvoltare a votat în unanimitate propunerea de a include în DUP 2013-2015 a 15 proiecte noi, toate în aşteptarea finanţării imediat următoare.
Ce le 15 proiecte vor fi evaluate, săptămâna viitoare de către o comisie interministerială. Concluziilor finale ale comisiei vor fi prezentate Consiliului Naţional de Coordonare a Dezvoltării Regionale spre sfârşitul luni septembrie
Agenda de lucru a cuprins şi prezentarea reprezentantului întreprinderii mixte „EcoSolInvestment” SRL, Andrei Timuş. Prezentarea făcută a vizat un proiect finanţat de compania HFT Network Oy din Finlanda. Scopul principal al proiectul este dezvoltarea sistemului integral cu privire la managementul deşeurilor în Regiunea de Sud a Republicii Molodva, în conformitate cu normele şi standardele Uniunii Europene în domeniul protecţiei mediului înconjurător. Acesta va fi divizat în două faze: dezvoltarea sistemului de colectare a deşeurilor conform standardelor europene şi dezvoltarea sistemului de reciclare şi depozitare a deşeurilor. Compania finlandeză îşi propune să creeze un sistem de gestionare a deşeurilor similar cu cel din Finlanda în patametrii Strategiei de gestionare integrată a deşeurilor în Regiunea Sud. Proiectul va fi implementat de către un agent economic, întreprinderea mixtă moldo-finlandeză „EcoSolInvestment” SRL cu bani veniţi din investiţii finlandeze.