Nume
Parola
Vizualizări: 2620
Toți asistenții sociali din țară au fost dotați cu calculatoare și imprimante
chisinau, 9 August 2012 — Toți asistenţii sociali comunitari care activează în localitățile țării au fost asiguraţi pînă la finele lunii iulie curent cu calculatoare şi echipament periferic.
Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familei cu suportul Băncii Mondiale a asigurat cu calculatoare peste 1000 utilizatori, inclusiv asistenți sociali, specialiști din cadrul Direcțiilor/Secțiilor raionale de asistență socială și protecție a familiei, precum și din cadrul Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei.
Toate calculatoarele au fost conectate la rețeaua Internet, iar asistenții sociali au fost instruiți să utilizeze caluclatorul și programele necesare aplicării în sistem. Aceste acțiuni au loc în contextul creării Sistemului Informațional Automatizat - "Asistență Socială".
Dna Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a vizitat recent localitățile Pogănești, Cioara și Dancu din raionul Hîncești pentru a se familiariza cu condițiile de muncă ale asistenților sociali, precum și să se informeze despre implementarea Sistemului Informațional Automatizat ”Asistență Socială”.
În discuție cu autoritățile locale și asistenții sociali, dna ministru a fost informată că deși se află într-o zonă pitorească satele sunt îndepartate de centrul raional și au o dezvoltare socio-economică slabă. Aici lipsesc practic locurile de muncă, astfel că multe familii se confruntă cu probleme sociale .
Asistenții sociali au menționat că zilnic familiile nevoiașe se adresează după suport din partea statului, cea mai solicitată prestație fiind cea de ajutor social. Cîteva zeci de familii sărace sunt la moment beneficiari de această prestație socială în fiecare din cele trei localități. În afară de aceasta sunt familii care solicită ajutor în caz de incapacitate temporară de muncă, ajutor pentru îngrijirea copiilor, etc.
Amintim că pînă acum asistenții sociali în procesul de muncă duceau evidența familiilor vulnerabile ținînd registre pe hîrtie. Aceste mici baze de date neperformante prea puțin le ușurau munca. După instalarea calculatoarelor însă, asistenții sociali au inceput să își completeze baze de date electronice.
Ei spun că le va fi complicat la început pînă vor introduce informația despre fiecare familie vulnerabilă din localitate, după aceasta însă, aceste date vor deveni un fel de "pașaport" social, care le va permite asistenților sociali să urmărească situația familiilor în evoluție.
Actulamente, în republică activează circa 1100 asistenți sociali.

Autor: Ministerul Muncii, Protectiei Sociale si Familiei

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă