Nume
Parola
Vizualizări: 964
Viceministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor la Primăria Băhrinești, unde a fost prezentat public raportul de activitate după un an de mandat
Băhrinești, Florești, 6 August 2012 — BĂHRINEȘTI, FLOREȘTI, 4 august 2012. Echipa Primăriei Băhrineşti a susţinut raportul de activitate pentru iulie 2011 - iulie 2012 în faţa comunităţii. La eveniment au participat peste 80 de persoane din rîndul tinerilor, reprezentanţilor instituţiilor educaţionale şi cultură, consilierilor locali, liderilor agricoli, pensionarilor.

La audierea publică s-a vorbit despre cele mai relevante activităţi ale primăriei din perioada 2011-2012 şi anume: informarea populaţiei prin difuzarea de buletine informative, întîlniri trimestriale cu cetăţenii, şedinţe regulate cu membrii agenţiei de dezvoltare comunitară, activitatea în cadrul Congresului Autorităţilor Publice Locale din Moldova, consolidarea relaţiilor de colaborare cu originarii din Băhrineşti aflaţi în ţară şi peste hotare, lichidarea gunoiştilor neautorizate şi a focarelor de infecţii.

Un subiect separat a fost legat de implementarea proiectelor locale: reparaţia şi amenajarea casei de cultură, proiect în valoare de 3,5 mln. lei, iluminatul stradal din centrul comunităţii - 99 mii lei, construcţia punţii Băhrineşti-Lunga - 60 mii lei, reţea gratuită Wi-Fi în centrul satului, consultarea juridică a cetăţenilor, renovarea blocurilor sanitare la grădiniţa de copii, construcţia paraclisului la biserică, amenajarea şi construcţia staţiei de microbuz „Nechifor Popescu", micro-proiecte sociale pentru copii şi pensionari, organizarea diferitor evenimente culturale pentru promovarea tradiţiilor şi atragerea de turişti, deschiderea Centrului de consultanţă locală ACSA pentru agricultori.

La eveniment a participat şi viceministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Veaceslav GUȚUȚUI, care a relatat despre susţinerea acordată de Guvernul Republicii Moldova prin Fondul Naţional de Dezvoltare Regională pentru finanţarea lucrărilor de construcţie, amenajare şi dotare cu echipament muzical şi electronic, mobilier pentru Centrul Cultural Intercomunitar (în sumă de 1,26 mln. lei). De asemenea, viceministrul a relatat despre politica statutului în regionalizarea serviciilor publice şi perspectiva de dezvoltare a ţării prin implementarea proiectelor de dezvoltare regională. În acest sens, orientarea comunităţii către activităţi şi proiecte de turism reprezintă o oportunitate reală de dezvoltare a satului, mai ales că municipiul Bălţi, situat în imediata apropiere, poate să genereze o piaţă suficient de mare şi atractivă pentru astfel de servicii.

De asemenea, la întîlnirea cu comunitatea a participat şi viceministrul Mediului, Lazăr CHIRICĂ, care a împărtăşit cetăţenilor informaţii ce ţin de managementul modern al deşeurilor şi al sistemelor de salubrizare, implementarea proiectelor de mediu din Fondul Ecologic Naţional. Viceministrul s-a referit şi la soluţionarea problemelor locale ce ţin de administrare corectă a resurselor de apă şi a celor funciare.

Preşedintele comisiei buget şi finanţate a Consiliului Raional Floreşti, Sergiu RUSU, a vorbit despre contribuţia raionului la implementarea proiectelor locale din Băhrineşti, menţionînd că primăria Băhrineşti este cea mai activă la acest capitol din raion şi reprezintă un model pozitiv de urmat pentru celelalte comunităţi din Republica Moldova.

În cadrul discuţiilor publice, cetăţenii au avut posibilitatea să pună întrebări şi să primească răspunsuri legate de probleme concrete ce ţin de dezvoltarea comunităţii, managementul funciar, viitoarele proiecte ale satului.

După finalizarea şedinţei, viceministrul Veaceslav Guţuţui a vizitat, împreună cu echipa Primăriei, Centrul Cultural Intercomunitar, aflat în reparaţie şi amenajare.

www.adrnord.md