Nume
Parola
Vizualizări: 2867
CONFERINŢĂ INTERNAŢIONALĂ ŞTIINŢIFICO-PRACTICĂ, cu prilejul împlinirii a 5 ani de la instituirea în Republica Moldova a Mecanismului Naţional de Prevenire a Torturii (MNPT)
Chisinau, 25 Iulie 2012 — Pe 26 iulie curent, Centrul pentru Drepturile Omului din Moldova, în comun cu Institutul de Istorie, Stat şi Drept şi cu suportul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova, organizează CONFERINŢĂ INTERNAŢIONALĂ ŞTIINŢIFICO-PRACTICĂ, cu prilejul împlinirii a 5 ani de la instituirea în Republica Moldova a Mecanismului Naţional de Prevenire a Torturii (MNPT), în conformitate cu Protocolul Opţional la Convenţia ONU împotriva torturii şi pedepselor, tratamentelor inumane şi degradante. TV Moldova 1, Radio Moldova, Publika TV, TV N4 sînt partenerii media ai Centrului pentru Drepturile Omului în desfăşurarea forumului.
În cadrul reuniunii vor fi luate în discuţie temele: „Standarde şi mecanisme de prevenire şi combatere a torturii”, „Perfecţionarea cadrului normativ cu privire la combaterea şi prevenirea torturii şi tratarea ştiinţifică a fenomenului”, „Realităţi privind eradicarea torturii şi relelor tratamente”.

La conferinţă vor participa oficiali de rang înalt ai structurilor specializate ale ONU, Consiliul Europei, cum ar fi vicepreşedintele Comitetului Împotriva Torturii al ONU, Xuexian Wang; Reprezentantul Subcomitetului ONU pentru Prevenirea Torturii, Iulia Babuşkina; Reprezentantul Comitetului European pentru Prevenirea Torturii, ombudsmanul din Georgia, George Tugushi; funcţionari MNPT din oficiile ombudsmanilor din Slovenia, Polonia, Armenia şi Azerbaidjan. De asemenea, printre participanţi vor fi şi parteneri externi ai Republicii Moldova, reprezentanţi ai mediului academic din ţară, ai instituţiilor de drept şi administraţiei publice centrale, ai ONG-urilor care activează în domeniul drepturilor omului.

Ţara noastră este printre cele 63 de state care au ratificat Protocolul Opţional nominalizat şi printre 22 de state care au semnat şi implementat la nivel naţional mecanismul de prevenire a torturii. Evenimentul se înscrie în contextul Planului Naţional de Acţiuni în Domeniul Drepturilor Omului pentru 2011-2014.
Invităm reprezentanţii mass-media la Conferinţă internaţională ştiinţifico-practică „ 5 ani de la instituirea în Republica Moldova a Mecanismului Naţional de Prevenire a Torturii”, care se va desfăşura, pe 26 iulie, la Hotelul „Codru”, sala Albă, cu începere de la ora 8.30. După sesiunea de deschidere, la ora 9.20, sînt planificate declaraţii pentru presă.
Serviciul Programe Instructive, Relaţii cu Publicul din cadrul Centrului pentru Drepturile Omului