Nume
Parola
Vizualizări: 3110
Apelul Avocatului parlamentar Aurelia Grigoriu
Chişinău, 19 Iulie 2012 — Avocatul parlamentar Aurelia Grigoriu face un apel către factorii de decizie de la Chişinău şi Tiraspol să-şi intensifice eforturile pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă Penitenciarul nr. 8 din Bender.


În cadrul vizitei efectuate la această instituţie, ombudsmanul a constatat cu îngrijorare o situaţie dezastruoasă. Penitenciarul nr.8 nu este aprovizionat cu energie electrică, este deconectat de la reţeaua de canalizare şi se confruntă cu un deficit acut de apă potabilă şi menajeră. Închisoarea este asigurată cu electricitate de la un generator doar cîte 3 ore pe zi. De asemenea, aprovizionarea instituţiei cu medicamentele necesare, aparatajul radiologic, stomatologic învechit, insuficienţa cadrelor creează impedimente serioase pentru acordarea asistenţei medicale adecvate.
Această stare de lucruri a fost confirmată şi de administraţia penitenciarului în cadrul şedinţei de bilanţ din 06 iulie curent, la care a participat avocatul parlamentar.

Ombudsmanul Aurelia Grigoriu califică condiţiile de detenţie a condamnaţilor în penitenciarul nr.8 din Bender, dar şi cele de muncă a angajaţilor acestei instituţii drept tratament inuman şi degradant, persoanelor vizate fiindu-le încălcate în cel mai grosolan mod drepturile omului.

În contextul intensificării măsurilor de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului, avocatul parlamentar, fiind o figură apolitică, face un apel către factorii de decizie de la Chişinău şi Tiraspol să-şi intensifice eforturile pentru soluţionarea în mod prioritar a problemelor cu care se confruntă Penitenciarul nr. 8 din Bender, în vederea neadmiterii încălcării drepturilor persoanelor deţinute în această instituţie cît şi ale angajaţilor acesteia.