Nume
Parola
Vizualizări: 2379
Republica Moldova este prima țară care va implementa recomandările Comisiei Globale pentru HIV și Cadrul Legal
CHISINAU, 13 Iulie 2012 — Reprezentanți ai Guvernului, societății civile și experți internaționali s-au întrunit la Chișinău pentru a decide asupra legilor care protejează drepturile omului pentru a salva vieți, economisi bani și stopa epidemia.

Experți naționali și internaționali au discutat astăzi modul în care legislația din Moldova și aplicarea acesteia pot contribui la promovarea unor acțiuni eficiente în domeniul HIV și SIDA, precum și adoptarea unui plan de acțiuni care ar asigura protejarea drepturilor persoanelor afectate de HIV.

Organizată de Ministerul Sănătății, Comisia Europeană, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Programul Comun ONU pentru SIDA (UNAIDS), Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM), ONG “Viața Nouă” și Organizația Internațională de Drept pentru Dezvoltare (IDLO), această reuniune este prima din lume, care are loc în urma recomandărilor lansate de Comisia Globală pentru HIV și Cadrul Legal la 9 iulie curent.

“Cadrul legal și aplicarea acestuia poate avea un impact profund asupra vieții oamenilor, în special asupra celor marginalizați și fără putere de decizie“, a spus Dr. Christoph Hamelmann, coordonator regional PNUD în domeniul HIV, Sănătate și Dezvoltare, în cadrul reuniunii. “Acesta este un instrument puternic de combatere a stigmei, promovare a sănătății publice și protecție a drepturilor omului. Avem multe de învățat din experiențele atît pozitive cît și negative ale Moldovei în ce privește interacțiunea dintre cadrul legal, reforma legislativă, practicile de aplicare a legii și programele în domeniul sănătății publice”.

Conform Comisiei Globale pentru HIV și Cadrul Legal, legile punitive și încălcarea drepturilor omului conduc la pierderi de vieți omenești, resurse financiare și periclitează acțiunile de răspuns în domeniul HIV/SIDA. În raportul final Riscuri, Drepturi și Sănătate, Comisia – un organ independent alcătuit din lideri și experți globali – demonstrează cum legile care criminalizează transmiterea HIV și comportamentul față de acesta contribuie la sporirea gradului de stigmatizare și descurajează oamenii de a face o examinare medicală sau tratament din cauza fricii de a fi persecutați.

“Integrarea drepturilor omului în legislație și practică reprezintă nu doar un pas corect și necesar – aceasta este o investiție importantă și strategică în generațiile viitoare”, a spus Ruslan Poverga, președintele asociației ”Viața Nouă”.

Conform datelor UNAIDS, numărul persoanelor care trăiesc cu HIV în Republica Moldova este estimat la 14.528 persoane. Pîna la 1 ianuarie 2012 au fost înregistrate 7.125 cazuri noi de HIV pe ambele maluri ale râului Nistru. Epidemia este considerată a fi una cu grad mic de prevalență, această fiind mai mult concentrată în grupul utilizatorilor de droguri injectabile și în populațiile cheie.

Moldova a adoptat recent amendamente legislative și regulatorii pentru a elimina statutul HIV drept motiv pentru limitarea dreptului persoanelor la intrare și reședință, precum și alte prevederi discriminatorii. Astfel, Republica Moldova este una din țările model din Europa de Est și Asia Centrală la capitolul legislație și implementare în acest domeniu.

Pentru informații suplimentare, va rugăm să contactați:

Arcadie Astrahan, expert PNUD în domeniul sănătății și drepturilor omului pe lîngă Ministerul Sănătății, (arcadie.astrahan@undp.org) , +373 79 53 35 54
Dudley Tarlton, specialist politici regionale, HIV, Sănătate și Dezvoltare, (dudley.tarlton@undp.org), +421 911 426 768