Nume
Parola
Vizualizări: 3019
Avocatul parlamentar Anatolie Munteanu: Tortura şi relele tratamente trebuie excluse din activitatea organelor de drept din Moldova.
Chişinău, 4 Iulie 2012 — Avocatul parlamentar Anatolie Munteanu s-a autosesizat pe marginea cazului de aplicare a violenţei de către poliţiştii din raionul Căuşeni faţă de un tînăr, pe motiv că acesta ar fi furat doi viţei de la vecinii săi. Potrivit ziarului „Adevărul”, care a relatat despre acest caz, băiatul nu are nici măcar statut de bănuit.
Avocatul parlamentar Anatolie Munteanu, care este şi preşedinte al Mecanismului Naţional de Prevenire a Torturii, reafirmă şi cu această ocazie că tortura, aplicarea forţei şi relele tratamente trebuie excluse din experienţa de activitate a organelor de drept din Moldova. Metodele moştenite din vechiul sistem nu pot fi admise şi tolerate într-un stat democratic şi de drept şi contravin standardelor internaţionale în domeniu, susţine ombudsmanul. Avocatul parlamentar reiterează că dreptul de a nu fi supus torturii şi relelor tratamente este unul absolut şi nu poate fi restrîns sub nicio condiţie.
Circumstanţele descrise în ziarul „Adevărul”, dar şi alte date obiective ar oferi temei pentru o bănuială rezonabilă că a avut loc o nelegiuire. Pînă în prezent, CEDO a constatat 73 de violări ale articolului 3 din Convenţia Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale, dintre care 8 cazuri de aplicare a torturii de către angajaţii statului şi 71 de cazuri de lipsă a unui control eficient al alegaţiilor despre tortură. Ombudsmanul încurajează Procuratura raionului Căuşeni să întreprindă măsuri hotărîte şi prompte în vederea identificării şi pedepsirii făptuitorilor. Victimele supuse relelor tratamente şi torturii se pot adresa la Centrul pentru Drepturile Omului, telefon: 23-48-00 sau pot apela la Linia fierbinte pe problemele torturii: 0-8001-2222.