Nume
Parola
Vizualizări: 2325
La Ministerul Educaţiei, au loc întrevederi în legătură cu primele rezultate ale sesiunii de bacalaureat 2012
Chişinău, 3 Iulie 2012 — Ministerul Educaţiei, în aceste zile, a avut mai multe întrevederi cu părinţi, elevi, lucrările cărora au fost anulate în sesiunea de bacalaureat 2012. Este vorba despre cele circa 300 de lucrări anulate de către Comisia Naţională de Examene, aparţinînd elevilor care au încălcat metodologia de desfăşurare a examenelor.
Atît părinţii, cît şi elevii care au venit astăzi şi ieri la Ministerul Educaţiei au recunoscut că au încălcat metodologia de desfăşurare a examenelor - au introdus în sala de examene telefoane mobile, deşi au semnat, anterior examenului, o declaraţie, pe propria răspundere, că nu vor avea asupra lor, în timpul examenului, surse de copiere, inclusiv telefon mobil. În unele cazuri, candidaţii au recunoscut că au copiat chiar.
Părinţii şi elevii au solicitat Ministerului Educaţiei să investigheze fiecare caz. Ministerul Educaţiei a informat părinţii şi candidaţii că, pînă în acest moment, nu a luat nici o decizie de modificare a hotărîrii luate de către Comisia Naţională de Examene în cadrul ultimei şedinţe, adică de a anula aceste lucrări.
Totuşi, Ministerul Educaţiei permite elevilor, lucrările cărora au fost eliminate din examen pe motiv de copiere, să-şi vadă lucrarea şi să se convingă de justeţea constatărilor pe care le-au făcut comisiile de evaluare. Pentru aceasta, elevii trebuie să depună o cerere pe numele preşedintelui centrului de bacalaureat unde au susţinut examenul.
De asemenea, Ministerul Educaţiei a informat părinţii şi elevii că fiecare din cele circa 300 de cazuri va fi investigat suplimentar de către Comisia Naţională de Examene, care se va întruni în şedinţă specială, în ziua de luni, 9 iulie curent. Despre decizia finală publicul va fi anunţat la momentul potrivit.
Amintim că cele circa 300 de lucrări au fost anulate, din varii motive, şi anume: unii elevi deţineau, asupra lor, telefoane mobile, în momentul cînd, în centrele de bacalaureat, după terminarea examenului, au intervenit reprezentanţii CCCEC şi ai Ministerului Educaţiei; de asemenea, o parte din lucrări s-au dovedit a fi identice, parţial sau integral; în unele lucrări evaluatorii au găsit inserate copiuţe, iar, în cazul altor lucrări, răspunsurile la unii itemi erau de la alt profil - din testul de la altă clasă sau chiar din testul aplicat în sesiunea 2011. Comisia Naţională de Examene a decis că elevii respectivi vor veni să susţină examenul în sesiunea de evaluare 2013.