Nume
Parola
Vizualizări: 3355
Tortura din Moldova: Lupul părul îşi schimba, dar năravul ba
Chişinău, 27 Iunie 2012 — Avocaţii publici Natalia Moloşag şi Veronica Mihailov, parteneri ai proiectului Amnesty International Moldova, au prezentat astăzi două cazuri recente de tortură. Concluzia apărătoarelor este că aceasta nu doreşte să-şi schimbe înfăţişarea, nici în ceea ce priveşte locul şi modul aplicării, nici investigarea acesteia.

Cazul minorului din Penitenciarul nr.5 - Cahul, care fusese maltratat chiar de către şeful închisorii, a fost din nou muşamalizat – deşi au fost depuse toate eforturile posibile de a sesiza organele competente în vederea soluţionări operative şi eficiente, rezultatele se lasă aşteptate. Recent am luat cunoştinţă de textul Ordonanţei privind refuzul de pornire a urmării penale împotriva torţionarilor – colaboratori ai Penitenciarului vizat. Din textul Ordonanţei concluzionăm că pretinsa victimă nu a beneficiat de protecţie, nu au fost supuse unei investigaţii medicale prompte şi efective, iar sarcina probaţiunii, contrar prevederilor legale al neaplicării torturii, a fost pusă pe umerele pretinsei victime. Cu toate că băiatul este minor, iar prevederile legale expres interzic retragerea cererilor depuse în interesele minorilor de către reprezentantul legal, Procuratura Militară în persoana procurorului care gestiona dosarul, drept temei şi motiv de neîncepere a urmăririi penale invocă retragerea declaraţiilor şi plângerilor depuse.

Un alt tânăr cu anumite deficiente mintale a fost reţinut de organele de poliţie, audiat cu aplicarea presiunilor de ordin fizic şi psihic, şi impus să dea declaraţii de auto-incriminare în săvârşirea unei fapte pe care el afirmă că nu a comis-o. Deşi persoana se afla la evidenţa psihiatrică timp de mai mulţi ani, abia peste câteva luni după reţinere s-a solicitat efectuarea expertizei specializate, care a constatat starea de iresponsabilitate a persoanei. El a fost transferat pe un termen nedeterminat la instituţia specializata de psihiatrie până la pronunţarea unei sentinţe judecătoreşti. Este de remarcat faptul, că în urma sesizărilor iniţiale pe marginea maltratărilor suferite, şi în acest caz Procuratura a dispus Ordonanţa de neîncepere a urmării penale pe motivul că nu există faptul infracţiunii.

”Din conţinutul Ordonanţei respective concluzionăm existenţa aceloraşi argumente, bazate pe probe unilaterale, şi anume declaraţiile de negare a poliţiştilor care nemijlocit au participat la reţinerea persoanei, fapt ce denota parţialitatea investigaţiilor efectuate”, a punctat Veronica Mihailov care litighează acest caz.
Natalia Moloşag: „Concluzia este una butaforică:„Lupul părul îşi schimba, dar năravul ba”. Cu toate că avem modificări în legislaţie, avem organe recent investite cu competenţe şi atribuţii, avem instruire bazată pe principiile fundamentale ale unei investigaţii viabile a incidentelor de tortură (competenţă, imparţialitate, independenţă, promptitudine şi caracter minuţios) a celor care au obligaţia de a efectua anchetarea acestor cauze, „avem ce avem”, Ordonanţe de neîncepere a urmăririi penale, textul cărora mai mult seamănă cu poveştile spuse copiilor înainte de somn, în care figurează personajele negative şi pozitive, iar rolul organului de urmărire penală este unul de un bun scriitor şi povestitor al acestor poveşti”.

Cazurile respective urmează a fi litigate strategic în vederea identificării problemei şi propunerea soluţiilor în cadrul Proiectului "Litigare Strategică - Stop Tortura în Moldova" implementat de Amnesty International Moldova cu suportul financiar al Institutului pentru o Societate Deschisă (OSI). Acesta a fost lansat în luna mai curent şi va dura timp de un an, având drept scop litigarea a 4 cazuri strategice de tortură și rele-tratamente în scopul armonizării legislației naționale la standardele europene şi combatere a fenomenului torturii la etapa urmăririi penale şi examinării cazurilor în instanţele de judecată.

SFÂRŞIT/

Document Public

Contact: Nichita Gurcov, ofiţer de presă Amnesty International Moldova
+373 22 83 58 08 ext 11 +373 79 66 31 32
media@amnesty.md www.amnesty.md

[ENGLISH]http://t.co/uHgvDWfG
[РУССКИЙ]http://t.co/9t6fT6ha