Nume
Parola
Vizualizări: 2919
Avocatul parlamentar Anatolie Munteanu: Întîrzierea Guvernului de a crea un sistem funcţional de contracarare a criminalităţii este direct proporţională cu partea de responsabilitate a autorităţilor pentru condamnările la CEDO.
Chisinau, 26 Iunie 2012 — Tortura şi relele tratamente trebuie să fie excluse din experienţa de activitate a instituţiilor de drept din Republica Moldova. Metodele vechi, preluate din fostul sistem, contravin în totalitate normelor şi standardelor internaţionale în domeniu şi vin în detrimentul intereselor statului şi ale cetăţenilor.
Declaraţiile aparţin avocatului parlamentar Anatolie Munteanu şi au fost făcute în cadrul Mesei rotunde „Prevenirea torturii – angajament şi sarcină a autorităţilor publice”, care a fost organizată de ombudsman la Bălţi, cu prilejul Zilei Internaţionale pentru susţinerea victimelor torturii. La întrunire au participat reprezentanţi ai comisariatelor de poliţie din raioanele de nord ale ţării, ai instituţiilor penitenciare din Bălţi, Lipcani, Soroca, Rezina, ai organelor procuraturii şi administraţiei publice locale.
Condamnările Republicii Moldova la CEDO, din perioada 2002-2012, au costat contribuabilii aproximativ 11 milioane de euro, a declarat avocatul parlamentar. Dintre cele 207 de hotărîri în care a fost constatată cel puţin o violare a prevederilor CEDO, 72 – se referă la articolul 3 din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale ce prescrie interzicerea torturii şi altor tratamente inumane şi degradante. Doar pe parcursul anului 2011 au fost pronunţate 8 hotărîri privind constatarea violării articolului 3 al Convenţiei europene pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, drept urmare bugetul statului fiind prejudiciat cu aproximativ 82 de mii de euro (1 milion 254 de mii de lei). Asta cu excepţia hotărîrii Ivanţoc şi alţii contra Republicii Moldova, cu o sumă totală de 165 de mii euro.
Este nu doar un indicator critic al situaţiei privind respectarea drepturilor omului, dar şi un lux nepermis, avînd în vedere posibilităţile reduse ale bugetului de stat, a declarat Anatolie Munteanu.
Dreptul de a nu fi suspus la tortură este unul cu caracter absolut şi nu este pasibil de a fi restrîns sub nicio condiţie, a afirmat ombudsmanul. Gravitatea crimei comise nu poate servi în nici un caz drept justificare pentru aplicarea torturii. Un poliţist modern trebuie să uzeze de tehnologii performante în cadrul investigaţiilor crimelor. Totodată autorităţile trebuie să le asigure condiţii optime pentru realizarea atribuţiilor de serviciu. Întîrzierea Guvernului de a crea un sistem funcţional, dotat şi cu angajaţi bine plătiţi, de contracarare a criminalităţii este direct proporţională cu partea de responsabilitate a autorităţilor pentru condamnările la CEDO, a spus Anatolie Munteanu.
La reuniune a fost pusă în discuţie problema identificării unor modalităţi de îmbunătăţire a condiţiilor de detenţie a condamnaţilor, măsurile necesare a fi întreprinse în acest scop prin prisma recomandărilor Comitetului European pentru Prevenirea Torturii, a avocaţilor parlamentari.
Directorul CpDOM, ombudsmanul Anatolie Munteanu a subliniat că argumentele invocate privind lipsa resurselor financiare pentru ameliorarea condiţiilor de detenţie nu sînt plauzibile. Asta pentru că frecvent situaţia la acest capitol poate fi schimbată în bine cu eforturi financiare nesemnificative, dacă administraţia instituţiilor ar manifesta responsabilitate şi spirit gospodăresc.
Anatolie Munteanu s-a referit la posibilitatea soluţionării problemelor legate de asigurarea cu saltele, lenjerie de pat, cu tacîmuri, aerisirea celulelor şi iluminarea adecvată a acestora, alimentarea deţinuţilor conform normelor prevăzute. Ombudsmanul a mai vorbit despre necesitatea respectării normelor sanitare în încăperile din instituţiile penitenciare şi izolatoarele preventive de detenţie, posibilitatea efectuării unor renovări, care nu ar implica cheltuieli esenţiale.
Avocatul parlamentar a menţionat că problemele existente trebuie soluţionate cu eforturi comune, îndemnînd participanţii la dezbatere să înainteze propuneri privitor la modalităţile de îmbunătăţire a condiţiilor de detenţie. Anatolie Munteanu a precizat că în contextul Strategiei de implementare a reformei justiţiei, CpDOM alături de alte instituţii publice centrale cu atribuţii în domeniu urmează să evalueze cadrul legal şi să avanseze propuneri de perfecţionare a legislaţiei cu privire la condiţiile de detenţie.