Nume
Parola
Vizualizări: 981
Masă rotundă: Strategiile și programele de cooperare teritorială europene - noi perspective de dezvoltare regională în Republica Moldova
Costești, Ialoveni, 22 Iunie 2012 — A avut loc a treia masă rotundă a Grupului de Lucru Dezvoltare Regională în cadrul proiectului „Convenţia Naţională pentru Integrare Europeană”. La eveniment a participat directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord, Ion BODRUG.

Subiectul principal care va fi pus în discuţie la această masă rotundă este „Strategiile și programele de cooperare teritorială europene - noi perspective de dezvoltare regională în Republica Moldova”. Această problemă reprezintă un aspect sensibil în procesul nostru de negocieri cu Uniunea Europeană şi necesită adoptarea unei poziţii comune atît din partea factorilor guvernamentali, cît şi din partea societăţii civile. Scopul acestei reuniuni este de a elabora recomandări pentru factorii de decizie din Republica Moldova.

Potrivit directorului ADR Nord, dezvoltarea regională durabilă este un imperativ asumat. În pofida faptului că Guvernul Republicii Moldova şi-a confirmat angajamentul ferm pentru distribuirea echitabilă a şanselor de dezvoltare pe întreg teritoriul ţării, „crearea cadrului legal şi instituţional în domeniul dezvoltării regionale este un fapt pozitiv, dar nu şi suficient, acesta necesitînd o permanentă actualizare şi armonizare cu politicile internaţionale. Unele dintre acestea pot fi corectate şi prin proceduri administrative interne, pe cînd altele urmează să aştepte pînă procesul de implementare va scoate la iveală noi soluţii”, a spus directorul ADR Nord, Ion BODRUG, în discursul său.

Necesitatea extinderii ADR-urilor în teritoriu

Instituţiile responsabile de procesul de dezvoltare regională (DR) au misiunea de a implementa politica de DR. Aceast fapt este posibil avînd fonduri suficiente şi resurse umane apte să îndeplinească misiunile asumate. În acest sens, este necesar ca ADR-urile să se extindă în teritoriu, creînd în ficare microrigiune sau raion cîte o subdiviziune care ar avea în sarcină:

- Promovarea şi implementarea politicii de DR în teritoriu;
- Analiza necesităţilor şi oportunităţilor de dezvoltare în raion;
- Identificarea problemelor stringente;
- Facilitarea creării viziunii strategice raionale şi elaborării planurilor de dezvoltare raională;
- Elaborarea, implementarea şi monitorizarea proiectelor investiţionale din diverse fonduri;
- Activităţi de fundraising, atragere investiţiilor în raion etc.

Dezvoltarea instituţională a ADR-urilor va crea beneficii regiunilor şi actorilor implicaţi prin:

- Angajarea specialiştilor calificaţi în domeniile DR şi cooperării transfrontaliere în fiece raion;
- Posibilitatea de stabilire a vectorilor de dezvoltare stabiliţi pentru fiecare raion în contextul DR;
- Oportunităţi de accesare a fondurilor naţionale şi internaţionale pentru rezolvarea problemelor stringente.

„O regiune poate fi atractivă numai atunci cînd se vor îmbina armonios cadrul strategic, cadrul legislativ, instituţional cu interesul general al locuitorilor, existînd fonduri suficiente pentru dezvoltare”, a menționat directorul ADR Nord.

Menționăm că obiectivele generale ale politicii de DR se referă la diminuarea dezechilibrelor regionale existente, stimularea dezvoltării echilibrate şi durabile pe întreg teritoriul țării, revitalizarea „zonelor defavorizate”, prevenirea producerii de noi dezechilibre, consolidarea oportunităţilor financiare, instituţionale şi umane pentru dezvoltarea social-economică a regiunilor, stimularea cooperării interregionale interne şi internaţionale care contribuie la progresul economic şi social.

Proiectul „Convenţia Naţională pentru Integrare Europeană” este implementat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, Centrul Analitic Independent Expert-Grup şi Asociaţia pentru Politică Externă, în parteneriat cu Asociaţia de Politică Externă din Slovacia şi cu suport financiar din partea Ministerului Afacerilor Externe a Republicii Slovace.

Scopul acestui proiect este de a genera dezbateri ample şi formula recomandări Guvernului şi agențiilor guvernamentale în efortul acestora de raliere a normativelor şi legislaţiei naţionale la standardele şi normele UE, în particular în vederea adoptării şi implementării Acquis Communautaire în Republica Moldova.

La eveniment au fost invitaţi funcţionari ai administraţiei publice centrale şi locale, experţi independenţi, lideri de ONG, reprezentanţi ai mediului de afaceri, oficiali şi parteneri din Republica Slovacă.

www.adrnord.md