Nume
Parola
Vizualizări: 2127
Educaţia TIC în Moldova
CHIŞINĂU, 20 Iunie 2012 — În scopul consolidării legăturilor dintre industria TIC şi sistemul educaţional din R. Moldova la Chişinău se desfăşoară Atelierul de lucru cu tema „Rolul educaţiei în dezvoltarea sectorului TIC : racordarea la necesitățile industriei”.

Acest eveniment face parte din studiul realizat de un grup de experți locali și internaționali, în scopul identificării acțiunilor ce ar permite sectorului educațional să pregătească specialiști competenți pentru a asigura o creștere durabilă a sectorului TIC din Moldova.

Studiul este realizat de Asociaţia Națională a Companiilor din Domeniul TIC din Republica Moldova (ATIC) și Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (MTIC), cu sprijinul Proiectului USAID CEED II.

La lucrările atelierului participă reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ, ai ministerelor de profil şi ai celor mai mari companii TIC.

În cadrul discuţiilor vor fi identificate constrângerile şi provocările cu care se confruntă sistemului de pregătire a cadrelor pentru industria TIC şi formulate propuneri de extindere în continuare a cooperării dintre companiile TIC si instituţiile de învăţământ.

Evaluând situaţia curentă din educaţia TIC în Moldova, expertul din Marea Britanie John Sullivan, a menţionat că sistemul educaţional de pregătire a specialiştilor pentru sectorul TIC înregistrează un şir de carenţe. Din cele 33 de universităţi, 16 pregătesc specialişti în domeniul TIC. Laboratoarele sunt învechite, iar metoda de predare necesită modernizare şi o abordare mai inovatoare în conformitate cu Procesul de la Bologna, la care Moldova a aderat în 2005.

Expertul susţine ca pentru a schimba lucrurile sunt necesare eforturile comune ale Guvernului, liderilor din industria TIC şi administraţia instituţiilor de învăţământ.

Propunerile făcute în cadrul atelierului de lucru vor fi sistematizate şi incluse în proiectul Agendei de Acțiuni pentru consolidarea legăturilor dintre industria TIC și sistemul educațional, în scopul îmbunătățirii calității pregătirii absolvenților și racordarea la necesitățile industriei TIC din Moldova.

Atelierul „Rolul educaţiei în dezvoltarea sectorului TIC: racordarea la necesitățile industriei” este organizat de Asociaţia Naţională a Companiilor din domeniul TIC din Moldova cu susţinerea Proiectului USAID CEED 2.