Nume
Parola
Vizualizări: 2139
Tatiana Potîng: școala trebuie dezvoltate competențe vitale la toți copiii
Chişinău, 19 Iunie 2012 — Activitatea instituţiilor de învăţămînt din raionul Strășeni şi principalele reforme şi proiecte iniţiate în domeniul învăţămîntului din Republica Moldova au fost discutate, marţi, 19 iunie curent, în cadrul întrevederii Viceministrului Educaţiei, Tatiana Potîng, cu primari, consilieri, reprezentanţi ai Direcţiei raionale de învăţământ, manageri ai instituţiilor educaţionale şi profesoridin raionul Strășeni.
Viceministrul a relatat celor prezenţi despre problemele esenţiale cu care se confruntă la momentul actual sistemul educaţional provocate de tendinţele demografice actuale şi cheltuielile absolut nejustificare în domeniu, care au determinat necesitatea desfăşurării reformei structurale în educaţie şi implementarea unei noi formule de finanţare per-elev.
Potrivit viceministrului, prin obiectivele de reformă anunţate, Ministerul Educaţiei îşi propune asigurarea accesului pentru toţi copiii la educaţie de calitate, precum şi eficientizarea utilizării alocaţiilor financiare pentru sistemul educaţional.
Tatiana Potîng a spus şi despre acțiunile întreprinse de către Ministerul Educației în vederea extinderii accesului copiilor de vîrstă preșcolară la servicii de educație timpurie, inclusiv și a copiilor cu nevoi speciale. În acest scop, în prezent, este implementată a treia tranșă a Proiectului ”Parteneriat Global pentru Educație”, în valoare de 4,4 mln dolari SUA, care presupune îmbunătățirea stării grădinițelor și formarea educatorilor.
La rîndul lor, reprezentanţii instituţiilor de învăţămînt şi primarii localităţilor din raionul Strășeni, au solicitat suport din partea Ministerului Educaţiei în vederea optimizării reţelei instituţiilor de învăţămînt din raion, utilizarea spaţiilor din patrimoniul educaţional, necesitatea operării unor modificări la Legea achizițiilor publice, în special privind condițiile de procurare a produselor alimentare pentru instituțiile de învățămînt etc.
După încheierea întrevederii, viceministrul Tatiana Potîng, a discutat subiectele particulare cu persoanele înscrise în audienţă.
În cadrul vizitei, viceministrul Tatiana Potîng a luat cunoștință de activitatea grădiniței nr.2 și a gimnaziului ”M. Viteazul” din or. Strășeni.