Nume
Parola
Vizualizări: 2086
Spiridon Vangheli, ambasadorul copiilor în lume
Chișinău, 14 Iunie 2012 — Ministrul Educației, Mihail Șleahtițchi, a participat, joi, 14 iunie curent, alături de Nicolae Timofti, Preşedinte al Republicii Moldova, de vicepremierul Mihai Moldovanu, la medalionul jubiliar "Spiridon Vangheli - înger păzitor al copilăriei". Evenimentul, prilejuit de jubileul de 80 de la nașterea scriitorului Spiridon Vangheli, a întrunit parlamentari, oameni de cultură și artă, copii.
Ministrul l-a felicitat pe distinsul scriitor cu ocazia jubileului, dorindu-i sănătate, noi realizări și oferindu-i, în plus, Diploma de Onoare a Ministerului Educației și un Atestat care confirmă faptul achiziționării, de către Ministerul Educației, pentru toate instituțiile de învățămînt primar din Republica Moldova, a unui lot de carte, care include titluri precum: ”Isprăvile lui Guguță”, ”Băiețelul din Coliba Albastră”, ”Tatăl lui Guguță cînd era mic” și ”Împărăția lui Ciuboțel”.
Scriitorul copiilor, Spiridon Vangheli,s-a născut la 14 iunie 1932, în comuna Grinăuţi, judeţul Bălţi. Cărţile sale despre Guguţă au făcut înconjurul lumii, fiind traduse în zeci de limbi şi editate în 70 de ţări.
De-a lungul timpului, scriitorul a fost distins cu mai multe premii naţionale şi internaţionale. Ministerul Educaţiei şi Ministerul Culturii al Republicii Moldova au numit anul 2012, anul lui Spiridon Vangheli.