Nume
Parola
Vizualizări: 2737
Avocatul parlamentar A.Grigoriu: semnarea unor noi acorduri bilaterale în scopul protecţiei drepturilor sociale ale moldovenilor care activează peste hotarele ţării este necesară
Chişinău, 13 Iunie 2012 — COMUNICAT DE PRESĂ

7 acorduri bilaterale au fost încheiate de statul nostru în scopul protecţiei drepturilor sociale ale moldovenilor care activează peste hotarele ţării, iar alte 4 - se află în proces de negociere
Despre aceasta avocatul parlamentar Aurelia Grigoriu a fost informată de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, drept răspuns la propunerile ombudsmanului de intensificare a negocierilor privind semnarea unor noi acorduri de colaborare pe segmentul securităţii sociale ale cetăţenilor moldoveni care muncesc sau sînt stabiliţi peste hotarele ţării.
Avocatul parlamentar a lansat iniţiativa în cauză urmare a unor petiţii înregistrate la Centrul pentru Drepturile Omului, dar şi avînd în vedere necesitatea de a proteja drepturile sociale ale multor moldoveni care activează în ultimii ani în statele UE sau din spaţiul CSI.
În răspunsul la demersul expediat anterior, ministerul vizat îi comunică avocatului parlamentar că pînă în anul curent au fost încheiate 7 acorduri bilaterale în domeniul securităţii sociale, respectiv cu Republica Bulgaria (este în vigoare din 2009), cu Republica Portugheză, România, Marele Ducat de Luxemburg, Estonia, Republica Cehă, Republica Austria. Acordurile cu ultimele trei state menţionate au fost ratificate în anul curent şi publicate în Monitorul Oficial.
În proces de negociere sînt proiectele de acorduri în sfera protecţiei sociale dintre Republica Moldova şi Republica Polonia, Republica Ungară, Regatul Belgiei şi Republica Lituania. Pe parcursul anului 2012 este planificată iniţierea negocierilor pe marginea unor proiecte de acorduri în domeniul protecţiei sociale cu Regatul Spaniei, Republica Letonia, Republica Franceză şi Statul Israel.