Nume
Parola
Vizualizări: 1762
Businessmeni japonezi apreciază piața investițională din Moldova
Chisinau, 12 Iunie 2012 — Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova cu reședința la Kiev, ES Toichi Sakata, însoțit de un grup de businessmeni japonezi, a vizitat astăzi, 12 iunie 2012, Camera de Comerț și Industrie a Moldovei, cu scopul de a lua cunoștință cu oportunitățile investiționale de la noi din țară.
În cadrul întrunirii cu conducerea CCI a RM, ES Toichi Sakata a accentuat că volumul schimburilor comerciale dintre cele două state este foarte mic. ”Oamenii de afaceri japonezi sunt interesați de piața Moldovei, fiind dispuși să investească în sectoarele prioritare ale economiei. Ei au decis să viziteze Moldova pentru a se familiariza direct cu posibilitățile de aici. Sper ca, în urma acestei vizite, relațiile de colaborare dintre Japonia și Moldova să se intensifice”.
Președintele CCI a Moldovei, Gheorghe Cucu, a mulțumit Japoniei pentru suportul acordat țării noastre, în special în domeniul agricol. ”Agenții economici din Japonia pot plasa investiții în dezvoltarea parcurilor industriale, infrastructura drumurilor și căilor ferate, energie regenerabilă, zonele economice libere, industria de prelucrare. CCI a RM este dispusă să vă ofere sprijinul necesar în vederea găsirii partenerilor de afaceri, organizării unei misiuni economice în Moldova”.
Referindu-se la scopul vizitei în Moldova, Mutsumaro Usuki, manager general al oficiului din Kiev al corporației ”Mitsubishi”, a spus că dorește să afle în ce domeniu ar putea investi pe piața noastră, apreciind-o drept una cu potențial mare și cu deschidere spre UE.
Delegația de întreprinzători a manifestat un interes deosebit față de sectorul vinicol, economisirea energiei, transport, agricultură ș.a.
Conform datelor statistice, volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu Japonia, în anul 2011, a înregistrat suma de 44,66 mil. USD, cu 28,3 % mai mult față de anul 2010. Exportul de mărfuri realizat în perioada respectivă a înregistrat suma de 0,93 mil. USD, majorându-se cu 126,8 % faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Importul de mărfuri efectuat în perioada analizată în Republica Moldova din Japonia a însumat 43,73 mil. USD, înregistrând o creştere de 27,12 %.
După valoarea volumului schimburilor comerciale înregistrat în această perioadă, Japonia se situează pe locul 21 între partenerii cu care Republica Moldova întreţine relaţii comerciale.
www.chamber.md, pagina CCI pe facebook