Nume
Parola
Vizualizări: 1855
Activitatea de evaluare: realizări şi perspective de dezvoltare, la 10 ani de la inițiere
Chisinau, 8 Iunie 2012 — În contextul marcării a 10 ani ai activităţii de evaluare în Republicii Moldova, în perioada 7-8 iunie 2012, la Chişinău, s-a desfăşurat Conferinţa Internaţională ştiinţifico-practică „Activitatea de evaluare: realizări şi perspective de dezvoltare”. Evenimentul a fost organizat de Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru, în comun cu Camera de Comerţ şi Industrie şi Institutul de Economie, Finanţe şi Statistică al Academiei de Ştiinţe al Republicii Moldova.

La conferinţă au participat peste 70 de specialişti din 9 țări din CSI, UE, precum şi SUA – evaluatori ai organelor cadastrale, evaluatori titulari ai certificatelor de calificare, evaluatori ai băncilor comerciale şi companiilor de asigurare, specialiştii ai Camerei de Comerţ şi Industrie, profesori ai instituţiilor de învăţământ, agenţii imobiliare.
În discursul său, preşedintele CCI a Moldovei, Gheorghe Cucu, a familiarizat participanții cu activitatea Camerei în domeniul evaluării şi expertizei, a accentuat rolul şi aportul colaborării cu alte instituții și structuri în vederea perfecţionării acestor servicii. Sursa citată a menţionat oportunitatea şi impactul pozitiv al schimbului de experienţă realizat în cadrul conferinţei.
La eveniment au fost prezentate şi puse în discuţie 24 de rapoarte pe diverse teme:
1.Evaluarea bunurilor imobile în scopul impozitării: realizări, efecte şi perspective,
2. Asigurarea informaţională a participanţilor pe piaţa imobiliară, problemele creării bazei de date unice privind datele de piaţă;
3. Evaluarea bunurilor în scopul creditării ipotecare şi asigurării;
4. Aspecte metodologice şi organizatorice de dezvoltare a activităţii de evaluare;
5. Evaluarea transportului, utilajului, echipamentelor, terenurilor agricole;
6. Specificul evaluării bunurilor imobile cu destinaţie specială, a obiectelor de infrastructură inginerească;
7. Pregătirea specialiştilor în domeniul evaluării bunurilor imobile şi mobile;
8. Procedura de înregistrare a drepturilor patrimoniale a bunurilor imobile precum şi actele normative care reglementează procesul de evaluare în Moldova şi peste hotare.
Participanții au avut un dialogul activ referitor la problemele actuale din cadrul procesului de evaluare a bunurilor mobiliare şi imobiliare.
La momentul actual, CCI a Moldovei are 77 de experţi-evaluatori atestaţi în diferite domenii.
www.chamber.md