Nume
Parola
Vizualizări: 3050
Absolvenţii clasei a IX-a au susținut astăzi examenul de matematică
Chişinău, 7 Iunie 2012 — Elevii din clasa a IX-a au suținut, joi, 7 iunie curent, cel de-al doilea examen de absolvire a gimnaziului - matematica. Ministrul Educației, Mihail Șleahtițchi, a mers, în dimineaţa examenului, la Liceul „Spiru Haret” din capitală.

Mihail Şleahtițchi a salutat candidaţii şi a exprimat, în numele Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova, sincere felicitări şi urări de succes:

„În zborul fluid, ca o revărsare de energii, aţi năzuit să treceţi prin anii de şcolaritate, trăindu-vă intens fiinţa. Acum sînteţi la răscrucea a două anotimpuri din vîrsta voastră, cînd trebuie să conştientizaţi necesitatea zborului nu deasupra voastră, ci în voi înşivă, spre a putea merge prin realitate demn, sondînd esenţa, pentru a traversa, plini de încredere, toate treptele devenirii care abia vă cheamă. De astăzi, pentru voi demarează examenele de absolvire a gimnaziului, sesiunea 2012.

În calitate de absolvenţi ai clasei a IX-a, prin aceste examene, veţi putea verifica acum durabilitatea cunoștințelor dobîndite anterior, demonstînd că toate în universul acesta au înălţime şi verticalitate.

Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova are deschiderea către lumină care germinează în voi. El a avut grijă, printr-o serie de acţiuni întreprinse, ca şi în această sesiune să fiţi voi înşivă, oferindu-vă şansele de a vă pune în evidenţă abilităţile şi personalitatea, la care aţi zidit cu rîvnă toţi anii de şcolaritate.

Pe această cale, în numele instituției pe care am onoarea să o conduc, exprim ferma convingere că, prin rezulatele frumoase la rezolvarea probelor, veţi pune coroană de glorie părinţilor care aşteaptă această clipă ca pe o împlinire, de asemenea, îi veţi revigora cu energii recompensatoare pe profesorii voştri, care – de o manieră altruistă – au fost izvoare de lumină şi înţelepciune pentru devenirea voastră.

Examenul de matematică a antrenat 39591 de candidați în 1362 de centre de examene. Din numărul de candidați, 31490 de elevi sînt din școala națională, iar 7722-din școlile cu predare în limba rusă.

Pentru prima dată, în cadrul actualei sesiuni de examinare, 314 de elevi de clasa a IX-a au avut posibilitatea să susțină testul la matematică în limba franceză (LT ”Gh. Asachi”-106 elevi și LT ”M. Eminescu”-32 elevi), iar alți 65 de candidați-au susținut testul în limba engleză (LT ”Orizont”).

Următorul examen de absolvire a gimnaziului, cel la istorie, se va desfăşura pe data de 11 iunie.