Nume
Parola
Vizualizări: 1754
Mexicul va avea un Consul Onorific în Republica Moldova pentru a facilita relațiile de colaborare dintre businessmenii celor două state
Chisinau, 6 Iunie 2012 — Posibilitatea numirii unui Consul Onorific al Mexicului în Republica Moldova, care va fi un reprezentant al mediului de afaceri din Mexic, a constituit subiectul unei întrevederi ce a avut loc la CCI, pe 6 iunie 2012, între vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie a Moldovei, Vladimir Didilica și ES Tarcisio Navarrete-Montes de Oca, Ambasador al Mexicului pentru Republica Moldova, cu sediul la Atena. Părțile au mai discutat despre posibilitatea intensificării relațiilor economice dintre Moldova și Mexic prin organizarea în comun a misiunilor economice, vizitelor la expoziții și la întreprinderi etc.

Potrivit vicepreședintelui CCI a Moldovei, Vladimir Didilica, aceste manifestări vor facilita inițierea contactelor de afaceri dintre întreprinzătorii celor două state ”Cu regret, în Republica Moldova nu este înregistrată nicio întreprindere cu capital mexican, iar schimburile comerciale sunt foarte modeste, de aceea avem nevoie de relații de colaborare durabile. Mexicul se află printre statele ce fac parte din grupul G20, fiind una dintre marile puteri ale lumii. Am fi interesați să preluăm experiența în domeniul maritim, gestionării porturilor, turismului.”
ES Tarcisio Navarrete-Montes de Oca a menționat că Mexic e unul dintre principalii producători de mașini și argint, iar în următorii ani își propune să facă parte din grupul G10. ”În anul 2011 schimburile comerciale dintre statele noastre au înregistrat cea mai mare cotă, dar sunt infime. Datele statistice din primele luni ale anului curent arată că Mexic a importat din Moldova îmbrăcăminte din bumbac și genți de piele, exportând aici pește și articole din sticlă. Am putea coopera și în sectoarele construcții, energetic, construcția mașinilor ș.a.”
În 2012 Republica Moldova şi Mexic marchează 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu Mexic, pentru anul 2011, a înregistrat suma de circa 2.6 mil. USD. Exportul de mărfuri realizat în perioada analizată a înregistrat suma de 0 mil. USD, iar importul de mărfuri efectuat în perioada menţionată în Republica Moldova din Mexic a însumat 2.6 mil. USD şi a înregistrat o creştere cu 0% în raport cu anul 2010.
www.chamber.md