Nume
Parola
Vizualizări: 3145
Israel: Injustiţia şi discreţia în jurul detenţiei administrative
Londra, 6 Iunie 2012 — Statul Israel trebuie să-i elibereze pe toţi palestinienii ținuți conform legii privind detenţia administrativă care este aplicată timp de mai mulţi ani, fie să le asigure un proces de judecată prompt şi echitabil, a declarat Amnesty International într-un raport nou.

Raportul 'Starved of justice: Palestinians detained without trial by Israel’ („Înfometaţi din cauza justiţiei”) evidenţiază violările drepturilor omului asociate cu detenţia administrativă – o rămăşiţă a controlului britanic asupra teritoriului care permitea aplicarea detenţiei fără învinuire şi proces, conform ordinelor militare care erau re-emise până la nesfârşit.

De asemenea, raportul îndeamnă Statul Israel să înceteze folosirea acestor măsuri îndreptate la suprimarea activităţilor paşnice ale activiştilor din Teritoriile Palestiniene Ocupate.

Acesta cheamă la eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor prizonierilor de conştiinţă care sunt privaţi de libertate numai din cauza că şi-au exercitat drepturile la libera exprimare şi întrunire.

Deţinuţii administrativi, precum şi alţi deţinuţi palestinieni au fost supuşi încălcărilor drepturilor omului precum ar fi tortura şi relele tratamente în timpul interogării, tratamentului degradant şi cu cruzime pe parcursul detenţiei, acesta fiind aplicate drept o pedeapsă pentru grevele foamei sau alte proteste.

În plus, deţinuţii administrativi şi familiile lor sunt nevoiţi să trăiască în incertitudine în ceea ce ţine necunoaşterea duratei detenţiei şi cauzelor acesteia.

Ca şi alţi prizonieri palestinieni, ei înfruntă interzicerea vizitelor familiale, transferurile forţate sau deportările, la fel ca şi detenţia solitară.

Aceste practici contravin obligaţiilor Statului Israel conform legii internaţionale în domeniul drepturilor omului şi legii internaţionale umanitare.

Statul Israel are obligaţia să sprijine toate drepturile persoanelor şi să le asigure un proces echitabil; de asemenea, acesta trebuie să întreprindă măsuri efective întru încetarea torturii şi relelor tratamente împotriva deţinuţilor.

Statul Israel trebuie să permită vizitele a rudelor deţinuţilor palestinieni fără îngrădire, să oprească transferurile forţate şi deportările. Între timp, Statul Israel este obligat să investigheze violările, aducând cei responsabili în faţa justiţiei.

„Timp de zeci de ani Amnesty International îndeamnă ca Statul Israel să pune capăt practicii de detenţii administrative şi să-i elibereze pe deţinuţi, ori să-i aducă acuzaţii de săvârșirea crimelor recunoscute pe plan internaţional şi să-i judece conform standardelor internaţionale”, a spus Ann Harrison, Director Adjunct Amnesty International pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

La sfârşitul lunii aprilie au fost cel puţin 308 deţinuţi administrativi palestinieni, printre aceştia fiind 24 de membri ai Consiliului Legislativ Palestinian (CLP), inclusiv preşedintele acestuia, Aziz Dweik. Apărătorii drepturilor omului, cum ar fi Walid Hanatsheh şi cel puţin patru jurnalişti, la fel şi studenţii şi cadrele didactice universitare de asemenea rămâneau după gratii.

Greva foametei îndelungată a deţinuţilor administrativi, cum ar fi Khader Adnan şi Hana Shalabi, a adus chestiunea ce ţine de detenţia administrativă în vizorul internaţional anterior în acest an.

Protestul lor non-violent a fost urmat de o grevă a foametei de anvergură care a început la 17 aprilie 2012 şi se referea la 2000 de palestinieni aflate în penitenciarele israeliene, mulţi din aceştia îşi ispăşesc pedepsele sau aşteaptă judecată.

Pe lângă altele, raportul Amnesty International evidenţiază măsurile întreprinse de către Serviciul Penitenciar Israelian (SPI) împotriva prizonierilor şi deţinuţilor care au început greva foametei, aceştia relatând despre maltratări din partea personalului SPI instruit medical.

În urma unei înţelegeri, sub auspiciul autorităţilor Egiptene greva foametei în masă a fost suspendată la 14 mai 2012. Cu toate acestea, fotbalistul palestinian Mahmoud al-Sarsak din Gaza ţine greva foametei timp de mai mult de 70 de zile, pe care a început-o încă din luna martie.

Acesta protestează împotriva detenţiei sale continue de trei ani fără ca să-i fie aduse învinuiri sau să-i fie asigurat un proces echitabil. Viaţa lui este într-un pericol deosebit de mare, ţinând cont de faptul că el rămâne deţinut la centrul medical IPS care este incapabil să-i ofere tratamentul medical specializat necesar oamenilor aflaţi într-o asemenea stare critică.

Conform înţelegerii din 14 mai, Statul Israel şi-a dat acordul să înceteze detenţia solitară a 19 deţinuţi, care fuseseră izolaţi timp de până la 10 ani şi să anuleze prohibiţia la vizite de către familii pentru deţinuţii din Fâşia Gaza, printre altele.

„În ciuda mai multor rapoarte din partea mass-media despre faptul că Statul Israel a convenit printr-o înţelegere să-i elibereze pe deţinuţii administrativi la expirarea ordinelor lor curente „în caz în care nu va fi primită nouă informaţie semnificativă”, datele noastre arată că tot este ca de obicei în ceea ce ţine detenţia fără învinuire sau judecată”, a spus Ann Harrison.

„Considerăm că Statutul Israel a reînnoit cel puţin 30 de ordine de detenţie administrativă şi a emis cel puţin trei ordine noi din momentul în care a fost încheiată înţelegerea, iar vizitele familiilor la deţinuţii din Gaza încă nu au început.

„Autorităţile din Israel sunt obligaţi să-l protejeze pe fiecare în Israel şi în Teritoriile Palestiniene Ocupate de la pericole la viaţa lui sau integritatea fizică. Însă, acestea trebuie să facă acest lucru respectând drepturile omului”, a spus Ann Harrison.

„Statutul Israel a folosit sistemul său de detenţie administrativă, menit ca o măsură excepţională împotriva persoanelor care prezintă pericol extrem şi iminent pentru securitate, ca să calcă în picioare drepturile deţinuţilor timp de zeci de ani. Este o moaşte care trebuie să rămână în trecut”.

Amnesty International face campanii împotriva detenţiei administrative în întreaga lume. În ultimii ani Amnesty International a înregistrat sistemele abuzive de detenţie administrative în Sri Lanka, Egipt, China şi India (Jammu şi Kashmir), şi a chemat la încetarea acestei practici.

Raportul în l. engleză http://amnesty.org/en/library/info/MDE15/026/2012/en

SFÂRŞIT/

Document Public

Pentru mai multe informaţii vă rugăm sa contactaţi oficiul de presă Amnesty International din Londra, MB, la numărul de telefon +44 20 7413 5566 sau email: press@amnesty.org

Amnesty International Moldova: Tel. +373 22 83 58 08 Ext. 11; email: media@amnesty.md www.amnesty.md

[ENGLISH] http://t.co/0JGnnsSh
[РУССКИЙ] http://t.co/J7SJwPm1