Nume
Parola
Vizualizări: 1925
Loretta Hanadrabura:Trebuie să le asigurăm atît migranţilor, cît şi non-migranţilor recunoaşterea calificărilor achiziţionate, pentru a le oferi cadrul necesar pentru inserţia lor în cîmpul muncii
Chişinău, 6 Iunie 2012 — Viceministra Educaţiei, Loretta Handrabura, reprezentanţii direcţiei învăţămînt secundar profesional şi mediu de specialitate şi direcţiei relaţii internaţionale şi integrare europeană au participat la deschiderea seminarului privind validarea învățării non-formale și informale. Evenimentul este organizat de Organizația Internațională a Muncii (ILO) în cooperare cu Ministerul Educației al Republicii Moldova şi va dura trei zile. La seminar vor participa circa treizeci de reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale, partenerilor sociali și instituțiilor de învățămînt profesional.
Seminarul are drept scop creșterea nivelului de cunoștințe și obținerea unui consens printre actorii principali în ceea ce privește validarea învățării non-formale și informale.
Viceministra Educaţiei a declarat în deschiderea seminarului că sistemul de validare a învățării non-formale și informale este necesar atît pentru migranţii care se întorc în ţară şi care au achiziţionat competenţe profesionale valoroase, cît şi pentru non-migranţi, care posedă calificări, abilităţi ce trebuie validate şi valorificate. „Învățarea are loc formal, dar şi neformal, în afara instituțiilor și mediilor formale de studiere. Trebuie să le asigurăm atît migranţilor, cît şi non-migranţilor recunoaşterea calificărilor achiziţionate, pentru a le oferi cadrul necesar pentru inserţia lor în cîmpul muncii. Este o provocare nu doar pentru Republica Moldova, dar şi pentru toate ţările Uniunii Europene şi cele membre ale Parteneriatului Estic. Este un proces foarte complex, dar cu suportul partenerilor vor reuşi să deschidem, în cadrul instituţiilor de învăţămînt, aceste centre de atestare a învăţării non-formale, deoarece, în absenţa unor muncitori calificaţi, nu poate avea loc un proces de producere eficient şi o creştere economică în sectoarele reale ale economiei”, a afirmat viceministra educaţiei.
Participanţii la seminar au menţionat, de asemenea, că odată cu recunoașterea acestor experiențe, persoanele și-ar putea economisi din timp și resurse financiare pentru obținerea unui certificat sau finalizarea unui program de studiu.
Recunoașterea calificărilor este o problemă cheie în gestionarea migrației de muncă. Lipsa validării competențelor migranților duce la perspective economice-financiare limitate. Această situație generează frustrare în rîndul celor plecați la muncă peste hotare și crează tensiuni pe piața muncii. Mai mult, se reduc șansele de integrare ale imigranților și posibilitățile acestora de a produce un impact pozitiv asupra economiei.
Pe parcursul seminarului, participanții vor discuta contextul actual național și cerințele pentru dezvoltarea și implementarea unui sistem național de validare a învățării non-formale și informale. Actorii vor fi familiarizați cu standardele europene existente, precum și cu principiile instituționale, normative și financiare în acest domeniu. Seminarul se va baza pe practici bune din țări, în care există un sistem funcțional de validare a învățării non-formale și informale.
Despre proiect: Proiectul regional “Gestionarea eficientă a migrației de muncă și a calificărilor” se axează pe dezvoltarea capacităţilor partenerilor naționali din Moldova și Ucraina în vederea reglementării migraţiei de muncă şi promovării revenirii durabile a lucrătorilor migranţi, cu o atenţie deosebită pentru consolidarea capitalului de resurse umane şi prevenirea irosirii de calificări. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de ILO şi OIM. Suma finanțării Uniunii Europene constituie 1,507,501.00 EUR (23,235,615.41 MDL), iar perioada de implementare este de 30 de luni (data lansării: 1 martie 2011).