Nume
Parola
Vizualizări: 3587
Validarea învățării non-formale și informale | Seminar ILO - Ministerul Educației
Chişinău, 5 Iunie 2012 — În jur de treizeci de reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale, partenerilor sociali și instituțiilor de învățămînt profesional participă la un seminar de trei zile privind validarea învățării non-formale și informale în perioada 6-8 iunie 2012. Evenimentul este desfășurat de Organizația Internațională a Muncii (ILO) în cooperare cu Ministerul Educației al Republicii Moldova.

Seminarul are drept scop creșterea nivelului de cunoștințe și obținerea unui consens printre actorii principali în ceea ce privește validarea învățării non-formale și informale.

O valoroasă parte a învățării are loc fie conștient, fie informal în viața de zi cu zi și în afara instituțiilor și mediilor formale de studiere. Odată cu recunoașterea acestor experiențe, studenții ar putea economisi timp și resurse financiare pentru obținerea unui certificat sau finalizarea unui program de studiu.

Recunoașterea calificărilor este o problemă-cheie în gestionarea migrației de muncă. Lipsa validării competențelor migranților conduce la perspective economice și financiare limitate. Această situație generează frustrare în rândul celor plecați la muncă peste hotare și creează tensiuni pe piața muncii. Mai mult, se reduc șansele de integrare ale imigranților și posibilitățile acestora de a produce un impact pozitiv asupra economiei.

Pe parcursul seminarului, participanții vor discuta contextul actual național și rigorile pentru dezvoltarea și implementarea unui sistem național de validare a învățării non-formale și informale. Participanții vor fi familiarizați cu standardele europene existente, precum și cu principiile instituționale, normative și financiare în acest domeniu. Seminarul se va baza pe practici bune din țări, în care există un sistem funcțional de validare a învățării non-formale și informale.

Despre proiect: Proiectul regional “Gestionarea eficientă a migrației de muncă și a calificărilor” se axează pe dezvoltarea capacităţilor partenerilor naționali din Moldova și Ucraina în vederea reglementării migraţiei de muncă şi promovării revenirii durabile a lucrătorilor migranţi, cu o atenţie deosebită pentru consolidarea capitalului de resurse umane şi prevenirea irosirii de calificări. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de ILO şi OIM. Suma finanțării Uniunii Europene constituie 1,507,501.00 EUR (23,235,615.41 MDL), iar perioada de implementare este de 30 de luni (data lansării: 1 martie 2011).

Pentru mai multe informaţii, contactați:
Oxana Lipcanu, Coordonatoare de Proiect, ILO, tel. 26 93 99, e-mail: lipcanu@ilo.org sau
Cornelia Povar, Asistentă de Proiect, ILO, tel. 26 93 99, e-mail: povar@ilo.org