Nume
Parola
Vizualizări: 2840
Tinerii din 8 localități ale Moldovei învață ce înseamnă participarea comunitară
1 Iunie 2012 — Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) “Viitorul”, împreună cu organizația cehă, AGORA CE anunţă organizarea primului seminar de instruire pentru elevii din 8 localităţi din țară implicate în proiectul "Implicarea tinerilor lideri în procesul de luare a deciziilor la nivel local în Republica Moldova". Evenimentul va avea loc Sâmbătă, 2 iunie, cu începere de la ora 10:00 în sala de conferinţe a Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) “Viitorul”, et. 2, situat pe str. Iacob Hîncu 10/1, MD – 2005, Chișinău.

La eveniment vor fi prezenți tineri din 8 localități ale Republicii Moldova (or. Cimișlia, or. Cantemir, or. Telenești, s. Mihailovca, s. Horodiște, s. Sipoteni, s. Cania și s. Negureni), coordonatorii locali ai acestora, inclusiv și reprezentanta AGORA CE, Eliška Chomátová. Seminarul de instruire va debuta cu prezentarea rezultatelor cercetării sociologice privind capacitățile de cooperarea dintre tineri și Administrația Publică Locală efectuată în perioada martie – mai curent, urmând ulterior să fie abordate principalele posibilităţi de participare şi dezvoltare comunitară a tinerilor.

Proiectul “Implicarea tinerilor lideri în procesul de luare a deciziilor la nivel local în Republica Moldova" are scopul de a consolida abilitățile profesionale, civile și sociale ale grupurilor țintă, contribuind astfel la îmbunătățirea cooperării dintre tineri și reprezentanții autorităților locale. Pentru realizarea acestui scop, au fost stabilite următoarele obiective:
• Identificarea necesităților și a potențialului de cooperare în 8 localități ale țării;
• Susținerea cooperării tinerilor cu reprezentanții APL-ului în soluționarea problemelor locale;
• Consolidarea abilităților de comunicare și de dezbatere în rândul liceenilor, a capacităților de gândire critică și a celei fără prejudecăți.

Ca urmare a implementării proiectului au fost realizare 8 focus – grupuri cu participarea a peste 100 de tineri, mai mult de 200 de chestionare aplicate tinerilor din 8 localități și reprezentanților Administrației Publice Locale. Următoarea etapă constă în organizarea seminarelor de instruire care vor avea ca efect identificarea celor mai durabile proiecte propuse de tineri pentru a fi implementate cu susținerea finanțărilor interne și externe.

Proiectul “Implicarea tinerilor lideri în procesul de luare a deciziilor la nivel local în Republica Moldova” este implementat de către IDIS Viitorul cu susţinerea financiară a Ministerului de Externe al Cehiei, Programul Transition și urmărește motivarea tinerilor de a participa la procesul de luare a deciziilor la nivel local.

Pentru mai multe informaţii, contactaţi: Coordonatorul relaţii publice al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Diana Lungu, tel: 221844, e-mail diana.lungu@viitorul.org