Nume
Parola
Vizualizări: 1842
30 de instituţii de învăţămînt au participat la Forul meseriilor şi profesiilor
Chişinău, 31 Mai 2012 — Viceministra Educaţiei, Loretta Handrabura a participat la Forul meseriilor şi profesiilor, desfăşurat la 30 mai curent la Chişinău. La eveniment au participat circa 30 de instituţii de învăţământ, peste 70 de companii şi întreprinderi angajatoare, ONG-uri şi diverse autorităţi publice. În cadrul Forului Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a organizat un Târg al locurilor de muncă pentru tineret.
În luarea s-a de cuvînt, Loretta Handrabura a felicitat participanţii la eveniment şi i-a îndemnat să viziteze standurile instituţiilor de învăţămînt, pentru a se informa despre ofertele acestora; standul Centrului de Ghidare în carieră şi Relaţii cu Piaţa Muncii al Universităţii de Stat din Moldova şi al Centrului Universitar de Informare şi Orientare Profesională al Universităţii Tehnice din Moldova unde au fost prezentate informaţii despre serviciile oferite tinerilor.
Viceministra educaţiei a menţionat că aşa evenimente sunt un prilej de informare şi consultanţă pentru tinerii care sunt în căutarea unui loc de muncă. Aceştia au posibilitatea de a se întîlni cu angajatorii, de a cunoaşte cerinţele acestora, specificul pieţei muncii.
Vizitatorii au avut posibilitatea de a discuta cu specialişti care i-au informat despre serviciile de plasare a forţei de muncă, au oferit sfaturi practice pentru diferite situaţii de angajare, despre condiţiile de urmare a unui curs de formare profesională în diverse profesii/meserii solicitate actualmente pe piaţa forţei de muncă, iar doritorii au participat la un MasterClass în domeniul designului vestimentar.
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a pus la dispoziţia celor prezenţi o bancă electronică de date cu peste 7000 locuri vacante oferite de 1120 angajatori.
Tinerii şi persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă au avut ocazia să viziteze standurile angajatorilor, care au propus circa 2200 oferte de muncă din diferite domenii: comerţ cu ridicata şi amănuntul, industria prelucrătoare, transport şi comunicaţii, construcţii, sănătate şi asistenţă socială, activităţi financiare, alte activităţi. Pentru muncitori calificaţi se vor propune cca. 1400 de locuri vacante, pentru funcţionari peste 700 şi pentru muncitori necalificaţi cca. 60 locuri de muncă.
Forul meseriilor şi profesiilor a fost organizat, în parteneriat, de Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Ministerului Tineretului şi Sportului şi Ministerului Educaţiei, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.