Nume
Parola
Vizualizări: 2454
Întâlnirea Consiliului de Bazin Bâc cu partenerii de dezvoltare - un pas spre reabilitarea ecologică râului Bâc
Chişinău, 29 Mai 2012 — Astăzi, 29 mai 2012, în incinta hotelului „Flowers” a avut loc Întâlnirea Consiliului de Bazin Bâc cu Partenerii de Dezvoltare din sectorul apă. Acest eveniment a adunat împreună circa 50 de persoane cărora le pasă de problemele ecologice stringente din bazinul râului Bâc, persoane care sunt conştiente că doar cu forţe comune se va reuşi salvarea şi reabilitarea ecologică a acestuia.
Evenimentul a fost susţinut de Agenţia „Apele Moldovei”, autoritatea administrativă responsabilă de gestionarea resurselor de apă, subordonată Ministerului Mediului, precum şi Agenţia de Dezvoltare Regională Centru, instituţia abilitată de acordare a asistenţei necesare autorităţilor publice locale pentru implementarea politicilor naţionale la nivel local, subordonată Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor.
În scopul soluţionării problemelor grave, care afectează râul Bâc, membrii Consiliului de Bazin Bâc s-au întâlnit cu reprezentanţii partenerilor de dezvoltare în sectorul apă din Republica Moldova şi au prezentat o serie de proiecte prioritare la ziua de astăzi. Aceste proiecte ar putea crea premize suplimentare în urgentarea rezolvării problemelor critice în bazinul râului Bâc, care ţin de aprovizionarea cu apă şi canalizare precum şi de managementul deşeurilor.
Prezent la şedinţă, dl Gheorghe Şalaru, Ministrul Mediului, a salutat iniţiativa de Reabilitare Ecologică a râului Bâc şi crearea Consiliului de Bazin Bâc. Dumnealui a atenţionat că prin conjugarea eforturilor din partea autorităţilor publice locale şi centrale, societăţii civile şi populaţiei de rând se poate asigura un prezent şi un viitor favorabil.
Totodată, reprezentanţii partenerilor de dezvoltare în Republica Moldova, Jonathan Hecke, Proiectul ApaSan al Oficiului de Cooperare a Elveţiei din Republica Moldova, Jenniffer Lappin, Millennium Challenge Corporation Moldova, Margareta Vames, GIZ, Constantin Mihailescu, Biroul de Coordonare a Cooperării Tehnice al Ambasadei Austriei din Chişinău, au manifestat interes faţă de iniţiativă, şi au specificat că sunt dispuşi să colaboreze pe viitor cu Consiliul de Bazin Bâc pentru reabilitarea ecologică a acestuia. Astfel, pe viitor se prevăd negocieri pe marginea acestor propuneri de proiecte.
Tot în cadrul acestei şedinţe, au fost prezentate informaţii privind starea ecologică a râului Bâc, activităţile realizate în bazinul acestuia, activitatea Consiliului de Bazin Bâc. Dl Bob H. Loftur-Thun, Vicepreşedinte Fundaţiei UCEF, SUA a specificat că în perioada anului 2012 Iniţiativa de Reabilitare Ecologică a râului Bâc va avea suport din partea fundaţiei. Aceasta va sprijini Secretariatul Tehnic al Consiliului de Bazin Bâc în activităţi ce ţin de elaborarea Raportului Privind Starea Ecologică a râului şi creşterea gradului de conştientizare a populaţiei locale din bazinul hidrografic cu privire la problemele prioritare de mediu, care necesită a fi rezolvate pentru a opri degradarea şi dispariţia râului.
Aducem mulţumiri tuturor celor care au manifestat interes şi au participat în cadrul acestei întâlniri, demonstrând astfel grijă şi atitudine faţă de resursle de apă, pentru prezentul nostru, cât şi pentru cel al generaţiilor următoare.

Persoană de contact:
Alla Vacarciuc, Coordonator Comunicare, Centrul Naţional de Mediu (Secretariatul tehnic al Consiliului de bazin Bâc)
Tel: 022 83 76 27; 060 17 63 93
e-mail: alla.vacarciuc@gmail.com