Nume
Parola
Vizualizări: 1961
4 ateliere de instruire iniţială şi continuă ale Liceului Profesional nr. 1 din Chişinău au fost dotate cu echipament modern
28 Mai 2012 — Acestea au fost dotate în cadrul Proiectul de Parteneriat moldo-german în domeniul meseriilor,care a fost iniţiat in noiembrie 2007, de Camera de Comerț şi Industrie a Republicii Moldova şi Camera Meşteşugarilor din Koblenz.Scopul proiectului este de a îmbunătăți pregătiriea profesională a tinerilor, orientărea lor spre necesităţile şi cerinţele pieţei muncii. Proiectul este finanţat de Ministerul Federal German pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică şi se realizează în colaborare cu Agenţia pentru Cooperare Internaţională din Eschborn, Germania.

Recent, la Liceul Profesional nr. 1 din Chişinău au fost inaugurate 4 ateliere de instruire iniţială şi continuă pentru brutari, patisieri, bucătari şi chelneri, dotate cu echipament modern, în sumă de 180.000 euro.

Aici se vor desfăşura ore practice demonstrative pentru elevi, maiştri instructori şi profesori de la Liceul Profesional nr. 1, precum şi cursuri de perfecţionare pentru meseriaşi de la întreprinderi.

Ministerul Educaţiei a investit 1 milion 494 000 lei pentru reparaţia atelierelor de instruire iniţială şi continuă din cadrul instituţiei de învăţământ nominalizate.

Prezent la inaugurarea oficială, ministrul Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, a dat o apreciere înaltă evenimentului: „Atelierele recent inaugurate constituie expresia concentrată a unui model educaţional performant. Spunînd aceasta, mă refer, în mod special, la baza tehnico-materială, la fundamentul curricular, profilul metodologic, la principiul ce stă la baza organizării lor –instruirea duală. Ele constituie acel mecanism concret, care va genera de-a lungul timpului o clasă muncitorească calificată, o clasă de mijloc responsabilă şi bine orientată”.

În opinia dlui Şleahtiţchi, acest proiect are sorţi de izbândă fiindcă marchează începutul unei noi deschideri în învăţământul din Moldova.

La eveniment au participat Vladimir Didilica, vicepreşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, Werner Wittlich, președinte al Camerei Meşteşugarilor din Koblenz, reprezentanţi ai Ambasadei Germaniei în RM, directori ai instituţiilor de învăţămînt secundar profesional, profesori, elevi.

La rândul său, dl Werner Wittlich a apreciat înalt intenţia Ministerului Educaţiei de a institui învăţământul dual în şcolile profesionale, învăţământ ce contribuie la pregătirea specialiştilor performanţi.

In prezent, Camera de Comerţ şi Industrie şi partenerii germani, de comun acord cu Ministerul Educaţiei, implementează mai multe proiecte in vederea pregătirii profesionale a meseriașilor.