Nume
Parola
Vizualizări: 2334
Declarația grupului socialiștilor în Consiliul Municipal Chișinău, Petru Donțov și Elena Danu.
8 Mai 2012 — Noi, în calitate de reprezentanți ai grupului socialiștilor în cadrul Consiliului Municipal al capitalei, ne exprimăm vehement dezaprobarea vizavi de decizia primarului general privind declararea zilei de 16 mai drept Zi de Doliu, cu coborîrea în bernă a drapelelor.

Inițiativa respectivă va contribui la creșterea tensiunii și iritării în societate, care, și fără astfel de acțiuni, este divizată drept rezultat al politicii negîndite a Alianței de guvernămînt, mai cu seamă a unor componente ale acesteia.

Dl Chirtoacă a mai confirmat o dată în plus că are nevoie de postul pe care-l deține, mai întîi de toate, pentru promovarea ideii de românizare și, în final, a unirii cu România, adeptul al cărei este, în primul rînd, unchiul său, principalul „liberal” al țării, Mihai Ghimpu.

Decizia unilaterală și individuală a primarului general într-o problemă atît de importantă precum este cea privind declararea zilei de doliu și coborîre în bernă a drapelului, fără a înainta, cel puțin, problema spre dezbateri în cadrul Consiliului Municipal, reprezintă o sfidare gravă a responsabilităţilor de serviciu.

Este vorba nu doar de denaturarea sau interpretarea, comodă pentru cineva, a faptelor istorice. Mai mult chiar, aceasta ar putea crea o eventuală reacție negativă a vecinilor noștri apropiați și a partenerilor strategici, în primul rînd a Rusiei. Ca urmare, domnul Chirtoacă va purta răspundere: mai întîi de toate pentru divizarea societății în „ai noștri” și “străini”, pentru sfidarea statalității țării noastre și pentru acțiunile planificate privind românizarea forțată a statului moldovenesc.
Anume din această cauză Partidul Socialiștilor va examina în mod serios problema privind desfășurarea unui referendum despre declararea votului de neîncredere a primarului general.
Cît privește așa zisul „doliu”, socialiștii îndeamnă toate grupurile din Consiliul Muncipal și, în primul rînd, grupul majoritar, să condamne hotărît decizia negîndită și ilogică a Primarului General.
La rîndul său, Partidul Socialiștilor va desfășura, la 16 mai, ca răspuns la decizia respectivă, anumite măsuri menite să sporească spiritul patriotic al chișinăuienilor, promovînd valorile moldovenismului și statalității. Detaliile vor fi făcute publice în preajma datei indicate.

În cele din urmă, este cu atît mai dureros să vorbești despre o asemenea interpretare a faptelor istorice, propusă de unioniști, cu cît sîntem în preajma marii sărbători a Victoriei asupra fascismului, care va fi marcată la nivel național pe dat de 9 mai.

Din numele grupului socialiștilor din cadrul Consiliului Municipal, dorim să urăm tuturor veteranilor multă sănătate, mulți ani, asigurîndu-i pe ei, cît și pe toţi chișinăuienii, că vom continua să milităm pentru păstrarea memoriei istorice privind adevăratele fapte eroice ale poporului nostru moldav, străduindu-ne, totodată, să facem Chișinăul nostru mai bun, mai modern, într-un cuvînt – capitală a statului moldovenesc, cu propria istorie unică, cea moldovenească și nu una impusă din exterior.