Nume
Parola
Vizualizări: 2763
Avocatul parlamentar Anatolie Munteanu s-a autosesizat într-un posibil caz de aplicare a torturii la Comisariatul de Poliţie Bălţi
Chişinău, 4 Mai 2012 — Avocatul parlamentar Anatolie Munteanu a solicitat Procurorului municipiului Bălţi, Viorel Tureac, pornirea unui proces penal în privinţa persoanelor cu funcţii de răspundere ce au comis ilegalităţi care au generat cauzarea leziunilor corporale cetăţeanului D.V.
Ombudsmanul s-a autosesizat în cazul maltratării cetăţeanului V.D. de către angajaţii Comisariatului municipal de poliţie Bălţi şi a dispus examinarea petiţiei depuse recent de către acesta la Reprezentanţa Centrului Pentru Drepturile Omului din Bălţi.
Astfel, în urma controlului efectuat, s-a constatat că cetăţeanul V. D. a fost reţinut pe 26 aprilie curent de către colaboratorii Comisariatului de Poliţie Bălţi, fiind bănuit de săvîrşirea unui furt, infracţiune prevăzută de art.186, aliniatul 5 Cod Penal.
V.D. a relatat angajaţilor CpDOM că a fost maltratat repetat pe parcursul zilei de 26 aprilie 2012 într-un birou de la etajul II al Comisariatului de Poliţie din Bălţi de cîţiva angajaţi ai instituţiei în cauză. Petiţionarul a mai afirmat că a fost dezbrăcat, înjurat, ameninţat cu moartea, lovit în cap cu sticle pline cu apă, agăţat pe o ţeavă de fier.
Ulterior felcerul Izolatorului de Detenţie Preventivă al Comisariatului de Poliţie Bălţi a stabilit, în cadrul examenului medical, că V.D. avea o plagă la piciorului drept, apreciind starea generală a reţinutului drept nesatisfăcătoare.
În prezent, faţă de V.D. a fost aplicată măsura preventivă de arest pe un termen de 30 de zile, el fiind deţinut în Penitenciarul N.11 din Bălţi. Toate circumstanţele invocate de petiţionar urmează a fi verificate de Procuratura municipilui Bălţi.
Ombudsmanul Anatolie Munteanu care e şi preşedinte al Consiliului Consultativ al Mecanismului Naţional pentru Prevenirea Torturii a intervenit în acest caz, în conformitate cu atribuţiile prevăzute de articolul 28, alineat 1, litera b) al Legii cu privire la avocaţii parlamentari.