Nume
Parola
Vizualizări: 2434
Protest la MAI ”Jos Roibu!”
Chisinau, 4 Mai 2012 — Pe data de 3 mai, în fața Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, aripa tînără a PSRM, ”Garda Tînără” a organizat un protest cu tema: ”Să oprim criminalitatea, Jos Roibu!”

Reprezentanții ”Gărzii Tinere” au ieșit azi în fața MAI cu lozincile: ”Omoruri + 33,3%”, ”Furturi + 40%”, ”Violuri + 36,4%”, ”Nu criminalităţii!”, ”Jos Roibu!”

Tinerii s-au expus pentru demisia ministrului Alexei Roibu, deoarece anume în competența acestuia intră lupta cu infracționalitatea. În opinia tinerilor, nu polițiștii de rînd se fac vinovați de ceea ce se întîmplă în țară, ci acei care conduc cu ei – în persoana ministrului. Incompetența și ineficiența ministrului sunt confirmate de datele statistice, afişate chiar pe site-ul ministerului. Conform acestor cifre, situația criminogenă în ţară în primele luni ale anului curent a crescut comparativ cu aceleaşi perioadă a anului precedent:

Crime deosebit de grave – numărul acestora a crescut cu 38.1%
Infracțiuni grave – 22.45%
Omoruri – 33.3%
Violuri –36.4%
Comerțul cu copii – 50%
Infracțiuni economice – 68.6%
Fabricarea banilor falși – 112.9%
Abuzul de putere – 129.7%
Tortura – 333.3%
Acestea însă nu sunt toate infracțiunile, ci o mică parte din ele.

„Ce face Ministerul Afacerilor Interne, în competența căruia intră obligațiunea de a asigura ordinea publică şi securitatea cetățenilor? Practic nimic!”, s-au indignat protestatarii.

Tinerii au exprimat opinia că domnul Roibu lucrează preferențial, deoarece indivizii care l-au bătut pe fiul mnistrului sănătății, domnul Usatîi, au fost identificați în decursul a cîteva ore, în timp ce în cazuri similare cu cetățenii simpli, ancheta durează mai multe săptămîni, luni sau chiar ani.

„Pe străzile orașelor și satelor din țară, se desfășoară un război a grupărilor criminale împotriva cetăţenilor. Poliția trebuie să apere cetățenii, dar din cauza unei asemenea conduceri, aceasta nu are loc. Noi observăm că MAI nu ține situația sub control – ministrul Roibu este pur și simplu obligat să demisioneze din funcția de conducător al ministerului. Eficiența organelor de forță va fi mult mai mare dacă acestea vor fi conduse de un profesionist”, a menţionat reprezentantul ”Gărzii Tinere”, Marina Radvan.