Nume
Parola
Vizualizări: 2928
Mesajul de felicitare cu prilejul Zilei mondiale a libertatii presei al avocatului parlamentar Tudor Lazar
Chişinău, 3 Mai 2012 — Adresez sincere felicitari si urari de bine jurnalistilor din Republica Moldova cu prilejul Zilei mondiale a libertatii presei.
Presa libera, pluralista si independenta este una din cele mai importante cuceriri ale democratiei si o conditie indispensabila pentru asigurarea transparentei actului guvernarii, realizarea drepturilor cetatenesti la libera exprimare, libertatea de opinie, consfintite in Declaratia Universala a Drepturilor Omului, Conventia Europeana pentru Apararea Drepturilor Omului, alte acte internationale, in Constitutia tarii noastre.
Apreciez evolutiile pozitive inregistrate de Republica Moldova in ultimii 2-3 ani in domeniul libertatii presei. Recentul raport al Freedom House semnaleaza insa ca Moldova, desi a avansat cu trei pozitii la acest capitol, comparativ cu anul trecut, ramine a fi o tara cu presa partial libera, ceea ce indica asupra faptului ca mai avem mult de facut pentru a schimba lucrurile in bine.
In context, chem autoritatile publice sa asigure conditiile necesare pentru dezvoltarea mijloacelor de informare in masa si exercitarea neingradita a activitatii de catre reprezentantii mass-media.
Condamn vehement orice actiuni de intimidare a jurnalistilor in realizarea de catre acestia a misiunii de informare corecta si impartiala a cetatenilor privind realitatile din tara, de sensibilizare a opiniei publice asupra fenomenelor negative, problemelor din societatea noastra. Or, devenind membru al Organizatiei Natiunilor Unite si aderind la Consiliul Europei, precum si alte organisme internationale Republica Moldova si-a luat angajamentul de a respecta standardele internationale privind protejarea drepturilor si libertatilor fundamentale.
Doresc jurnalistilor multa inspiratie, curaj si noi initiative menite sa contribuie la promovarea valorilor nationale si europene, la avansarea Republicii Moldova pe calea transformarilor democratice.