Nume
Parola
Vizualizări: 3106
Expert IDIS: R. Moldova nu poate evita consecințele politicii energetice exercitate după destrămarea fostului imperiu sovietic
25 Aprilie 2012 — Autoritățile de la Chișinău nu reușesc nici în trimestrul II al anului 2012 să procure gaze naturale din Federația Rusă la un preț mai mic în baza unui contract nou chiar dacă acest lucru trebuia să se întâmple începând cu 1 ianuarie 2012, din moment ce contractul semnat în anul 2006 a expirat la 31 decembrie 2011, este de părere expertul IDIS „Viitorul”, Ion Muntean.

Autorul prezintă o analiză a securităţii energetice în cazul Republicii Moldova şi Ucrainei în studiul „Vulnerabilitatea securităţii energetice în Europa de Est şi testarea angajamentelor privind pachetul energetic III (Cazul Republicii Moldova şi Ucrainei)”.

În pofida faptului că, atât eforturile Republicii Moldova, cât și cele ale Ucrainei nu au rezultate plauzibile, este interesant modul în care a fost abordată problema de către ambele țări pe parcursul primelor 3 luni ale anului 2012 care, de fapt, urmăresc același scop, reducerea prețului de achiziție a gazelor naturale, este de părere expertul. În acest proces eforturile Republicii Moldova au fost focusate mai mult asupra dialogului cu SAD Gazprom, în scopul identificării unei soluții în privința implementării pachetului energetic III și respectarea drepturilor de proprietar al singurului furnizor de gaze. În același timp, eforturile Ucrainei s-au focusat mai mult asupra dialogului cu partenerii externi, potențiali furnizori de gaze naturale în scopul diminuării dependenței față de importul de gaze naturale de la Gazprom”, se mai arată în studiu.

„Inițial, aceste abordări par să aibă accente diferite față de realitățile și prioritățile pentru fiecare țară. Ucraina, acoperind necesarul de gaze naturale în proporție de 25% din surse proprii și importând gaze naturale nu doar din Rusia, dar și din Turkmenistan, încearcă să identifice și alți furnizori de gaze naturale. Însă, Republica Moldova, importând gaze naturale în proporție de 100% din Rusia, continuă dialogul bilateral în scopul semnării unui nou contract de procurare a gazelor”, consideră autorul.

În concluzie, Ion Muntean consideră că atât R. Moldova, cât și Ucraina, pe termen scurt și mediu nu pot evita consecințele politicii energetice exercitate pe întreaga perioadă de după destrămarea fostului imperiu sovietic. „Neimpunerea regulilor potrivite la timpul potrivit, dar și lipsa de consecvență și verticalitate în relațiile cu partenerii de pe segmentul energetic au dus la dependența energetică atât fizică cât și economică față de un singur furnizor de gaze naturale. Această dependență continuă să fie o adevărată constrângere în procesul de negocieri pentru țările semene Republicii Moldova unde clauzele contractuale actuale sunt greu de acceptat odată ce capacitatea economică de a face față condițiilor stabilite este sub nivelul posibilităților financiare ale consumatorilor. Prin urmare, pentru a stabili reguli noi, echitabile, fondate economic și reciproc avantajoase de comercializare a gazelor naturale de la SAD Gazprom este necesar consolidarea eforturilor în procesul de negociere cu participarea activă a Comunității Energetice Europene ca organizație a cărei misiune cuprinde din 2010 și Europa de Est”, conchide expertul.

Buletinul de Politică Externă reprezintă o serie de analize, scrise de experţi locali şi străini, dedicate celor mai importante subiecte de politică externă, dezvoltărilor majore din Marea Neagră, cooperării cu organizaţiile internaţionale şi activităţilor de menţinere a păcii din regiune. Buletinul este distribuit în format electronic oficialilor europeni, fiind destinat în primul rând publicului extern. Asta pentru a o oferi informaţii obiective despre progresele Republicii Moldova în eforturile sale de apropiere de Uniunea Europeană. Publicaţia apare cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova.

Descărcaţi aici cea de-a 44-a ediţie a Buletinului de politică externă:
http://www.viitorul.org/public/3781/ro/Policy%20Statewatch44_ro.pdf

Pentru abonare la buletin, expediaţi un mesaj la diana.lungu@viitorul.org