Nume
Parola
Vizualizări: 2669
Avocatul parlamentar Anatolie Munteanu saluta decizia Presedintelui Republicii Moldova de a nu promulga legea care prevede castrarea chimica a pedofililor si violatorilor
Chişinău, 24 Aprilie 2012 — Avocatul parlamentar Anatolie Munteanu saluta decizia sefului statului de a nu promulga legea care prevede castrarea chimica a pedofililor si violatorilor si sustine pozitia Presedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, formulata pe marginea actului legislativ respectiv.
Potrivit sefului statului, legea contravine prevederilor constitutionale care se refera la inadmisibilitatea tratamentului degradant fata de oameni, indiferent de actele pe care le savirsesc. De asemenea, documentul contravine tratatelor internationale la care a aderat Republica Moldova.
In opinia avocatului parlamentar exprimata inclusiv in mesajul adresat recent presedintelui tarii, caracterul obligatoriu al masurii de siguranta propuse (castrarea chimica) ridica mari probleme in raport cu normele constitutionale si standardele internationale, in special cu riscul de a fi considerata tratament inuman si degradant.
Astfel, obligativitatea aplicarii masurii de siguranta stipulate, atingind un anumit grad de severitate, vine in contradictie directa cu prevederile articolului 24 din Constitutie si ale articolului 3 din Conventia Europeana a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, care prevad ca nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane si degradante, sustine ombudsmanul.
Avocatul parlamentar il indeamna pe seful statului sa vegheze si in continuare cu strictete asupra respectarii in Republica Moldova a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, precum si a indeplinirii de catre autoritatile publice a angajamentelor asumate de tara noastra pe plan international.