Nume
Parola
Vizualizări: 2661
Avocatul parlamentar Anatolie Munteanu şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu apariţia unui nou focar de TBC
Chişinău, 24 Aprilie 2012 — Avocatul parlamentar Anatolie Munteanu s-a autosesizat pe marginea cazului de la grădiniţa din oraşul Donduşeni, unde 39 de copii au fost infectaţi cu TBC
Potrivit informaţiei apărute în presă, copii ar fi contractat boala de la o educatoare a grădiniţei care suferă de tuberculoză.

Avocatul parlamentar Anatolie Munteanu şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu apariţia unui nou focar de TBC, la scurt timp după infectarea în masă, în februarie anul curent, a copiilor de la şcoala-internat de la Crihana, Cahul. Acest fapt denotă existenţa unor lacune serioase în activitatea structurilor responsabile pentru crearea de condiţii adecvate funcţionării în conformitate cu normele şi standardele în domeniu a instituţiilor de învăţămînt, considera avocatul parlamentar.

În opinia ombudsmanului, apariţia în acelaşi an a unui nou focar de infecţie de tuberculoză într-o instituţie preşcolară indică asupra unor grave probleme de sistem, care necesită intervenţii operative şi cardinale pentru a remedia situaţia.

Ombudsmanul a dispus investigarea cazului de către angajaţii Reprezentanţei Bălţi a Centrului pentru Drepturile Omului. De asemenea, avocatul parlamentar Anatolie Munteanu va efectua o vizită de control pe marginea cazului de la Donduşeni.

În cadrul vizitei urmează să fie stabilite circumstanţele apariţiei focarului de infecţie şi verificat gradul de reacţionare a reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, Centrului de sănătate publică Donduşeni, a Ministerului Educaţiei, a autorităţilor locale în vederea ameliorării situaţiei la instituţia preşcolară vizată.

Avocatul parlamentar Anatolie Munteanu cere Ministerului Sănătăţii, Ministerului Educaţiei, altor structuri responsabile în domeniul să întreprindă acţiuni urgente în scopul evaluării riscurilor pe ţară de contaminare cu TBC şi realizării tuturor acţiunilor epidemiologice necesare pentru profilaxia şi combaterea tuberculozei.