Nume
Parola
Vizualizări: 3102
Crearea grupurilor de producători agricoli – o soluţie de acces pe piaţa UE
18 Aprilie 2012 — Grupul de lucru pe Agricultură, din cadrul proiectului Convenţia Naţională pentru Integrarea Europeană, a prezentat miercuri, 18 aprilie, o serie de recomandări şi avantaje privind crearea grupurilor de producători agricoli, necesare în contextul integrării europene..
Responsabili din cadrul instituţiilor guvernamentale şi sectorului asociativ au discutat pe marginea necesităţii creării grupurilor agricole, prezentând problemele cu care se confruntă producătorii agricoli, avantajelor şi riscurilor asocierii acestora în grupuri specializate. Ulterior, recomandările vor fi înaintate autorităţilor centrale responsabile de implementarea reformelor şi recomandărilor Uniunii Europene pentru Republica Moldova pentru a ajusta cadrul legislativ.
În prezent, gospodăriile mici au capacități limitate de investire și respectiv de beneficiere din fondurile de subvenționare. În acest sens, asocierea între aceștia reprezintă o formă de soluționare a problemelor comune, este de părere Tudor Robu, şef direcţie în cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare. “Ministerul agriculturii se ciocneşte cu faptul că nu este pregătit să acorde o cantitate suficientă de produse agricole la calitatea cerută de piaţa europeană. Ne propunem să susţinem producătorii agricoli şi să ajustăm cadrul legal necesar pentru o activitate efeicientă”, a explicat Tudor Robu.
Sergiu Ţirigan, specialist în cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare a enumerat o serie de sarcini cărora producătorii agricoli urmează să se conformeze pentru a asigura durabilitate în activitatea lor, cum ar fi: adaptarea producţiei agricole la condiţiile pieţei; planificarea producţiei cu accent deosebit pe cantitate şi calitate; utilizarea în comun a clădirilor, maşinilor şi utilajelor; aprovizionarea în comun cu mijloace de producţie; etc.
Toate aceste sarcini reies din o serie de factori cu care producătorii se ciocnesc, printre care putem enumera accesul limitat la piață, fluctuațiile prețurilor, expunerea la o multitudine de factori de risc, costul mari de producție și lipsa de competitivitate, etc.
Totodată, experţii au enumerat şi o serie de avantaje rezultate din activitatea în comun, şi anume: preţuri mai bune pentru produse uniforme, de bună calitate şi livrate la termen, limitarea numărului de intermediari; venituri individuale mai mari; un singur manager; investiţii comune (capital, credite, maşini, depozite şi blocuri frigorifice); schimburi de experienţe în domeniul tehnologiei, etc.
Despre formele de grupuri agricole, istoricul acestora, problemele cu care se confruntă, dar şi avantajele de a se asocial în grupuri, citiţi în prezentarea oferită de Sergiu Ţirigan, specialist în cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, pe pagina web

http://viitorul.org/newsview.php?l=ro&idc=132&id=3779

Proiectul „Convenţia Naţională pentru Integrarea Europeană” este implementat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, Asociaţia pentru Politică Externă şi Centrul Analitic Independent Expert-Grup, cu susţinerea financiară a Ministerului Afacerilor Externe al Slovaciei. Scopul iniţiativei este de a stimula dezbateri ample şi de a formula recomandări pentru structurile guvernamentale, cu participarea societăţii civile, în vederea adoptării şi implementării acquis-ului comunitar în Republica Moldova.