Nume
Parola
Vizualizări: 3264
Ministerul Agriculturii vine cu recomandări privind ajustarea produselor fito-sanitare la cerinţele UE
11 Aprilie 2012 — Grupul de lucru pe Comerţ, Servicii, Concurenţă din cadrul Convenţiei Naţionale pentru Integrarea Europeană va prezenta joi, 12 aprilie, ora 10:00, o serie de recomandări privind aplicarea standardelor sanitare şi fito-sanitare pentru produsele locale. Această problemă reprezintă un aspect important în procesul de negocieri cu Uniunea Europeană şi necesită adoptarea unei poziţii comune atât din partea factorilor guvernamentali, cât şi din partea societăţii civile. Conferinţa de presă va avea loc la etajul doi al sediului IDIS „Viitorul”, situat pe str. Iacob Hîncu 10/2. Vorbitori la eveniment vor fi:
• Grigore Porcescu , Vicedirector, Agenţia Sanitar- Veterinară şi pentru Siguranţa Produselor de Origine Animală (ASVSPOA)
• Galina Obreja, Centrul National de Sănătate Publică
Recomandările care vor fi prezentate au fost elaborate în cadrul unei mese rotunde de format închis, la care au participat anterior funcţionari ai administraţiei publice centrale şi locale, experţi independenţi, lideri de ONG, reprezentanţi ai mediului de afaceri, oficiali şi parteneri din Republica Slovacă. Recomandările finale au fost adoptate prin votul participanţilor.
La o altă etapă, urmează să se producă încă două mese rotunde între experţi, urmate de conferinţe de presă. Doritorii de a participa la discuţiile între experţi, off-the-record, se vor putea curând înregistra pe site-ul oficial al proiectului www.conventia.md
Pe lângă grupul de lucru pe Comert, Servicii, Concurentă, proiectul Convenţia Naţională pentru Integrarea Europeană mai include alte trei grupuri de lucru: Vize, frontiere şi regiunea transnistreană; Agricultură; Dezvoltare regionala. Mecanismul de adoptare a deciziilor este similar, şi şi-a demonstrat deja eficienţa în Republica Slovacă, Serbia şi Macedonia. Paralel, un asemenea proiect este desfăşurat şi în Ucraina.
Proiectul „Convenţia Naţională pentru Integrarea Europeană” este implementat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, Asociaţia pentru Politică Externă şi Centrul Analitic Independent Expert-Grup, cu susţinerea financiară a Ministerului Afacerilor Externe al Slovaciei. Scopul iniţiativei este de a stimula dezbateri ample şi de a formula recomandări pentru structurile guvernamentale, cu participarea societăţii civile, în vederea adoptării şi implementării acquis-ului comunitar în Republica Moldova.
Pentru mai multe informaţii, contactaţi: asistentul proiectului Convenţia Naţională pentru Integrare Europeană - Olga Bordei, tel: 221844, GSM: 069557575, e-mail olga.bordei@viitorul.org