Nume
Parola
Vizualizări: 1855
Ministerul Educaţiei a evaluat activitatea instituţiilor educaţionale din raionul Donduşeni
Chişinău, 11 Aprilie 2012 — Ministerul Educaţiei a efectuat în perioada 4 - 6 aprilie curent, evaluarea activităţii Direcţiei Raionale de Învăţămînt din raionul Donduşeni şi a instituţiilor de învăţămînt şcolare şi preşcolare.

Evaluarea s-a desfăşurat conform Planului de activitate al Ministerului Educaţiei pentru anul 2012.
Controlul a avut drept obiectiv general evaluarea activităţii Direcţiei Raionale Învăţămînt Donduşeni şi instituţiilor educaţionale, în vederea asigurării funcţionalităţii sistemului educaţional din raion şi, drept obiectiv specific, monitorizarea implementării curricula modernizate.
În cadrul controlului au fost evaluate toate cele 8 licee din raionul Donduşeni, 12 gimnazii şi 4 grădiniţe. Membrii comisiei de evaluare au asistat la 91 de activităţi educaţionale, apreciate în proporţie de 68% cu calificativele bine şi foarte bine.

În condițiile nerespectării normativelor în privinţa completării claselor, Direcţia de învăţămînt a fost atenţionată despre respectarea necondiționată a Legii învăţămîntului (art. 13).
Totodată, s-a cerut aplicarea corectă a prevederilor Planului-cadru pentru învăţămîntul primar, gimnazial şi liceal. În această ordine de idei, exemplificăm că au fost identificate carenţe cu referire la predarea și evaluarea disciplinelor opționale, inclusiv, în unele instituţii, s-a înregistrat majorarea numărului de ore opționale recomandate, denumirea incorectă a disciplinei şcolare opționale sau evaluarea elevilor la discipline la care nu se acordă note.

De asemenea, în mai multe instituţii şcolare, s-a constatat nerespectarea cerințelor Planului cadru cu referire la dozarea temelor pentru acasă la majoritatea disciplinelor.
Ţinînd cont de sugestiile formulate, s-a recomandat elaborarea Programului de dezvoltare a sistemului educațional din raionul Dondușeni pentru anii 2012-2017.

Alte recomandări au vizat elaborarea unui plan raional privind dezvoltarea educaţiei incluzive, în baza Programului de dezvoltare al educaţiei incluzive în Republica Moldova pentru anii 2011-2020 (aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 523 din 11 iulie 2011), dezvoltarea rețelei de centre comunitare în localitățile cu copii de vîrstă preșcolară unde nu sînt grădinițe, eșalonarea obiectivelor și acțiunilor planificate anual pe domenii de intervenție, cu precizarea termenilor de realizare și a indicatorilor.