Nume
Parola
Vizualizări: 1705
Mediile de afaceri din Moldova și Bulgaria vor să își intensifice relațiile de colaborare
Chisinau, 6 Aprilie 2012 — Pe 6 aprilie 2012, conducerea Camerei de Comerț și Industrie a avut o întrevedere cu Bronislav Denev, consilier economic și comercial al Ambasadei Bulgariei în România și Milen Lyubenov, vice-șef de misiune al Ambasada Bulgariei în Moldova. În cadrul întrevederii s-a discutat despre intensificarea relațiilor de colaborare dintre reprezentanții mediului de afaceri din cele două țări.
Vicepreședintele CCI, Vladimir Didilica, a informat oaspeții despre acțiunile pe care le întreprinde CCI pentru a susține întreprinzătorii, despre specificul economiei Republicii Moldova, care este interesată de diversificarea piețelor, în special de cele ale statelor UE. ”Din păcate, volumul schimburilor comerciale dintre țările noastre este mic, iar în Moldova sunt înregistrate doar 52 de întreprinderi cu capital bulgar. Pentru a stimula inițierea noilor parteneriate, CCI invită businessmenii din Bulgaria să participe la Forumul Investiţional Internaţional “Moldova – CEFTA – UE: Dialog, Comerţ, Investiţii”, care se va desfăşura în perioada 29-30 mai 2012, la Chișinău. Am putea prelua experiența Bulgariei în vederea reorientării economiei naționale spre cea a UE, dezvoltarea turismului, alte domenii”, a spus vicepreședintele CCI.
Bronislav Denev, consilier economic și comercial al Ambasadei Bulgariei în România, a asigurat CCI de susținerea sa, interesându-se de oportunitățile de afaceri din Republica Moldova, Zonele Economice Libere, potențialul întreprinderilor mici și mijlocii. ”Este îmbucurător că există deschidere din partea ambelor state. Vom identifica aspectele și modalitățile de acțiune pentru a impulsiona schimburile comerciale. La sigur, există domenii în care noi am putea să vă oferim suport și viceversa”, a afirmat diplomatul.
Părțile au mai discutat despre posibilitățile organizării în comun a misiunilor economice, forumurilor de afaceri, proiectelor ș.a.
Conform datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2011 volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu Bulgaria a înregistrat suma de 100,5 mln USD, cu 48,4% mai mult comparativ cu 2010.
Exportul de mărfuri realizat în anul 2011 a înregistrat suma de 33,8 mln USD, majorându-se cu 79,8 % faţă de anul precedent. Importul de mărfuri efectuat în 2011 în Moldova din Republica Bulgaria a însumat 66,7 mln USD, cu 36,4 %, mai mult față de 2010.
După valoarea volumului schimburilor comerciale înregistrat în 2011, Bulgaria s-a plasat pe locul 14 între partenerii cu care Moldova întreţine relaţii comerciale.
www.chamber.md