Nume
Parola
Vizualizări: 2701
Avocatul parlamentar Anatolie Munteanu: Atîta timp cît va exista tolerarea oficială sau încurajarea tacită a aplicării torturii în instituţiile unde sînt deţinute persoane private de libertate, nu vom realiza succese în combaterea fenomenului torturii
Chişinău, 4 Aprilie 2012 — Trebuie să avem sentinţe dure, cu efect de prevenţie pentru reducerea fenomenului torturii şi relelor tratamente. Declaraţia îi aparţine avocatului parlamentar, preşedinte al Consiliului Consultativ al Mecanismului Naţional de Prevenire a Torturii, Anatolie Munteanu, şi a fost făcută cu ocazia prezentării Organizaţiei Amnesty International Moldova a unui raport privind situaţia în acest domeniu în anul 2011.

Avocatul parlamentar s-a referit la experienţa Georgiei, unde au fost pronunţate aproximativ 60 de sentinţe aspre pe dosare de tortură, ceea ce a semnalat voinţa hotărâtă a autorităţilor de a combate acest fenomen negativ şi a condus la diminuarea proporţiilor acestuia. Ombudsmanul a regretat faptul că pedepsele aplicate de justiţia moldovenească în cazuri similare au fost cu mult mai blînde, avînd un caracter mai mult simbolic. Or, sentinţele dure în dosare de aplicare a torturii sînt necesare pentru a transmite un mesaj clar că asemenea cazuri nu vor mai fi tolerate.
Anatolie Munteanu a mai declarat că măsurile realizate de autorităţi pentru combaterea şi prevenirea torturii trebuie să fie hotărîte şi consecvente, iar bunele intenţii ale conducerii MAI să fie susţinute şi de angajaţii comisariatelor din teritoriu. În activităţile de prevenire şi combatere a torturii pot fi implicaţi la nesfîrşit avocaţii parlamentari, societatea civilă, organizaţiile internaţionale, însă realizarea cu succes a acestui obiectiv va fi posibilă doar în cazul schimbării de mentalitate şi abordări la nivelul fiecărui angajat în parte al poliţiei, susţine ombudsmanul. Ceea ce am realizat este prea puţin faţă de ceea ce ne-am asumat, a spus ombudsmanul.
Atît timp cît va exista tolerarea oficială sau încurajarea tacită a practicilor de aplicare a torturii în instituţiile unde sînt deţinute persoane private de libertate, nu vom realiza succese în combaterea acestui fenomen negativ, a afirmat Anatolie Munteanu.

Totodată, ombudsmanul a remarcat acţiunile întreprinse în anul 2010 în vederea renovării unor izolatoare de detenţie, în acest scop fiind eliberate din fondul de rezervă a Guvernului 2 milioane 200 de mii de lei.