Nume
Parola
Vizualizări: 2352
AU FOST SELECTATE SATELE DIN GLODENI, DONDUŞENI, SOROCA ŞI RÂŞCANI CE ÎŞI VOR ÎNCĂLZI INSTITUŢIILE PUBLICE CU ENERGIE DIN BIOMASĂ
CHISINAU, 28 Martie 2012 — Au fost selectate satele din raioanele Glodeni, Donduşeni , Soroca şi Râşcani ce îşi vor conecta instituţiile publice la sisteme termice pe bază de biomasă. 23 de comunităţi rurale din cele patru raioane nordice îşi vor încălzi, începând cu sezonul următor de iarnă, şcolile, grădiniţele, primăriile, centrele comunitare cu energie produsă local, din deşeuri agricole. În total, 30 de instituţii publice îşi vor asigura securitatea energetică racordându-se la sisteme de energie regenerabilă. Cea mai mare parte a cheltuielilor de instalare a sistemelelor termice alternative şi de procurare a cazanelor va fi acoperită de Proiectul Energie şi Biomasă, satele selectate contribuind cu minim 15% din suma totală a investiţiei.

Majoritatea acestor instituţii se vor încălzi cu brichete (27), pelete (1) şi baloturi de paie (2). „Piaţa locală de producere a combustibilului din biomasă se dezvoltă foarte rapid. In 2-3 ani numărul producătorilor de brichete şi pelete a crescut de la aproximativ 5 la mai mult de 40 de întreprinderi. Iată de ce Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova instalează cazane moderne pe brichete sau pelete în localităţile ce au în vecinătatea lor furnizori siguri de combustibil modern din biomasă”, a declarat Nicolae Zaharia, specialist în dezvoltarea afacerilor în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă.

Amintim că raioanele Glodeni, Donduşeni, Soroca şi Râşcani sunt primele patru raioane în care Proiectul Energie şi Biomasă a demarat activităţi în anul 2012. Până la sfârşitul anului, vor fi acoperite alte 9 raioane: Floreşti, Anenii Noi, Orhei, Rezina, Şoldăneşti, Ungheni, Basarabeasca, Cimişlia şi Cahul. Amintim că în 2011, primul an de activitate al Proiectului Energie şi Biomasă, 35 de sate din 8 raioane ale Republicii Moldova (Ştefan Vodă, Leova, Cantemir, Hâncești, Telenești, Sângerei, Fălești și UTA GagauzYeri) au demarat proiecte de instalare a sistemelor termice pe bază de biomasă în şcoli, grădiniţe, centre de sănătate, cu sprijinul financiar al proiectului.

Datorită noii surse de energie, 42 de clădiri vor fi încălzite cu energie din biomasă, peste 18.000 de persoane, dintre care 8542 copii, beneficiind direct de noua sursă energetică.

Proiectul Energie şi Biomasă va fi activ în toate raioanele Republicii Moldova şi va oferi numeroase beneficii pentru comunităţile rurale. Până în 2014, peste 130 de comunităţi rurale vor dispune de sisteme sigure şi durabile de furnizare a energiei din biomasă, cu potenţial de replicare în toată ţara. Securitatea energetică locală şi confortul termic al multor şcoli, grădiniţe, clinici, centre comunitare vor fi sporite. În acelaşi timp, noi locuri de muncă vor fi create în urma stabilirii unor canale de distribuție a combustibilului din biomasă, la nivel local, astfel contribuind la asigurarea de noi surse de venit și la reducerea sărăciei în sate.

Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova este un proiect de 4 ani, implementat în 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14.56 milioane Euro, acordați de Uniunea Europeană (14 mln Euro) și PNUD Moldova (560,000 Euro).

Pentru mai multe informaţii: Ina Prisăcaru-Zglavuţă, specialist în comunicare şi mass media, Proiectul Energie si Biomasă, Tel: (+373 69)141006, ina.zglavuta@undp.org