Nume
Parola
Vizualizări: 1721
Reformele în domeniul educaţieiau fost discutate în cadrul întrevederii conducerii Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova cu delegaţia Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport a Camerei Deputaților din România.
Chişinău, 16 Martie 2012 — Reformele în domeniul educaţiei la nivel legislativ şi administrativ derulate în Republica Moldova şi România au fost discutate joi, 15 martie curent, în cadrul întrevederii conducerii Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova cu delegaţia Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport a Camerei Deputaților din România.

Din componența delegației fac parte deputații Mihai Radan, secretar al Comisiei, Sanda-Maria Ardeleanu, membru al Comisiei comune pentru integrare europeană a Parlamentului României și Parlamentului Republicii Moldova, și Marius Sorin Gondor. Părţile au discutat despre aspecte ale proiectului Protocolului de colaborare moldo-român, care va fi semnat în timpul apropiat.

În cadrul discuţiei, Viceministra Educaţiei, Loretta Handrabura, a apreciat colaborarea acumulată pe parcursul mai multor ani sub aspectul parteneriatelor stabilite cu instituţiile de învăţămînt din România, parteneriate care au drept scop edificarea spaţiului educaţional european comun al învăţămîntului superior, în conformitate cu prevederile Procesului de la Bologna.

Viceministra a solicitat asistenţă experţilor români în procesul de elaborare al Cadrului Naţional al Calificărilor, susţinerea în cadrul proiectelor educaţionale finanţate de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea capacităţilor instituţionale şi resurselor umane, consultanţă în procesul de implementare a autonomiei universitare în Republica Moldova etc. Viceministra a mai menţionat necesitatea unui număr de burse de master pentru absolvenţii ciclului I universitar din Republica Moldova şi burse la ciclul I pentru specialităţile care nu sînt studiate în universităţile Republica Moldova.

Tatiana Potîng, Viceministrul Educaţiei,a mulţumit pentru posibilitatea acordată copiilor moldoveni de a se odihni în taberele din România. În context, a menţionat că elevii de acolo sînt aşteptaţi în taberele din Republica Moldova. Tatiana Potîng a apreciat donaţiile de carte oferite de Guvernul Român şi a reiterat necesitatea unor stagii pentru cadrele didactice din Republica Moldova în centrele educaţionale din România.

Partea română şi-au exprimat disponibilitatea de a susţine şi promova proiecte educaţionale comune şi de a oferi consultanţă în vederea implementării legilor în domeniu.