Nume
Parola
Vizualizări: 2780
Avocatul parlamentar Tamara Plămădeală pledează pentru eliminarea metodelor poliţieneşti în lucrul cu minorii
Chişinău, 16 Martie 2012 — La Ministerului Afacerilor Interne, la solicitarea avocatului parlamentar pentru apărarea drepturilor copilului, Tamara Plămădeală, a avut loc şedinţa de lucru cu genericul „Eficientizarea activităţilor de prevenire a delicvenţei juvenile”, cu participarea inspectorilor birourilor minori din comisariatele de poliţie şi a ofiţerilor de ordine publică.
În cursul întrunirii, avocatul parlamentar Tamara Plămădeală s-a referit la activitatea de profilaxie a delincvenţei juvenile, desfăşurată de organele de poliţie, lucrul în domeniul apărării drepturilor copiilor din grupul de risc, a prezentat experienţa pozitivă a altor state în domeniul prevenire a delincvenţei juvenile şi lucrul cu minorii aflaţi în conflict cu legea.
În ceea ce priveşte situaţia din Moldova, avocatul parlamentar optează pentru reformarea sistemului existent în sfera dată. Persoanele implicate în lucrul cu minorii urmează să fie reorientate spre metode bazate pe respectarea drepturilor copilului şi a principiilor de asistenţă psihologică, de resocializare şi schimbare de comportament. Principala carenţă a sistemului, remarcată de ombudsman, dar şi de ofiţerii de poliţie, este lipsa de comunicare sau conlucrarea la un nivel nesatisfăcător a serviciilor implicate în lucrul de profilaxie a delincvenţei juvenile: inspectorii din birourile minori, asistenţii sociali, pedagogii şi psihologii. De asemenea una din problemele de bază ale sistemului rămîne a fi slaba pregătire (specializarea în domeniul lucrului cu minorii în conflict cu legea) a psihologilor, asistenţilor sociali, a pedagogilor şi inspectorilor. Avocatul copilului în activitatea sa a identificat cazuri de pregătire insuficientă sau chiar incompetenţă profesională în acest sens.
Analizînd cauzele ce duc la apariţia conflictelor, avocatul parlamentar a subliniat că una din căile de soluţionare cu succes pe scara largă a problemelor legate de delincvenţa juvenilă ar fi crearea unui mediu sănătos şi adecvat pentru copil, eficienţa serviciilor sociale, educaţionale. Toate acestea ar permite o abordare corectă a problemelor vizate din perspectiva resocializării minorilor.
Adoptarea de către inspectorii birourilor pentru minori a unui alt comportament faţă de minori ar fi un prim pas în acest sens. Ofiţerul de poliţie trebuie să-şi cîştige autoritatea şi încrederea copilului prin propriul exemplu, consideră avocatul parlamentar. Ombudsmanul a făcut referire la carenţele legislaţiei în domeniu şi a anunţat despre mai multe propuneri elaborate şi trimise în legislativ în scopul soluţionării mai multor aspecte legate de delincvenţa juvenilă.
Discursul ombudsmanului a generat un dialog consistent cu ofiţerii de poliţie care au abordat mai multe subiecte din practică: eficienţa lucrului birourilor în condiţiile deficitului de cadre şi numărului mare de minori din sector. Asistenţa s-a referit la lipsa unui serviciu psihologic şi a psihologilor, a asistenţilor sociali, a pedagogilor în cadrul oficiilor, la dificultăţile legate de lucrul în afara orelor de program; în special a celor de a antrena în lucrul cu minorii delincvenţii reţinuţi pe timp de noapte sau în zile de odihnă a psihologilor, asistenţilor sociali sau pedagogilor. Poliţiştii au cerut avocatului parlamentar să elaboreze un şir de propuneri legate de aceste aspecte în vederea înlăturării acestor impedimente. De asemenea au fost discutate avantajele şi dezavantajele închiderii şcolilor speciale, lipsa centrelor de plasament pentru minori, lipsa unor mecanisme clare şi transparente de lucru cu minorii.
Problemele delicvenţei juvenile se află în continuu în atenţia avocatului parlamentar pentru apărarea drepturilor copilului, prevenirea acestui fenomen constituind una din principalele direcţii în activitatea ombudsmanului de apărare a drepturilor copilului.
Avocatul parlamentar a remarcat în final deschiderea Ministerului Afacerilor Interne spre colaborare, spre preluare de noi practici şi experienţe în domeniul apărării drepturilor copilului, receptivitatea şi operativitatea, reacţiile prompte la intervenţiile avocatului parlamentar.