Nume
Parola
Vizualizări: 2271
A fost inaugurată Olimpiada Republicană la Limba şi Literatura Română
Chişinău, 15 Martie 2012 — La inaugurarea oficială au participat viceministrul educaţiei, Tatiana Potîng, şeful direcţiei învăţămînt preşcolar, primar şi secundar general, Valentin Crudu, ambasadorul Românei în Republica Moldova, Marius Lazurcă, reprezentanţi ai ministerului educaţiei, direcţiilor raionale învăţămînt , tineret şi sport, profesori şi elevi. În acest an olimpiada se desfăşoară cu genericul „Limbă şi comunicare, literatură şi cultură, spaţii ale libertăţii de gîndire şi acţiune pentru orice tînăr în formare”.

Adrian Ghicov, coordonatorul olimpiadei la Limba şi Literatura Română a menţionat că la concursul şcolar, sesiunea 2012, participă 185 de elevi din ţară, deţinători ai diplomelor de gradul I, II, şi III la olimpiada raională/municipală de Limbă şi Literatură română. Olimpiada este marcată, anul acesta, de un aspect inovativ ce defineşte o probă autentică la educaţia lingvistică şi literar-artistică: evaluarea competenţei de comunicare orală în limba română, coerent, corect şi expresiv.
Adrian Ghicov a mai informat că olimpiada va găzdui, după o întrerupere de 17 ani, un lot olimpic reprezentativ din România constituit din 17 elevi şi 2 profesori din Bucureşti, Cluj, Dolj, Vîlcea, Braşov, Constanţa, Suceava, Iaşi. Vor participa elevii care s-au situat pe primele locuri la etapa naţională a olimpiadei de limbă, comunicare şi literatură română, ediţia 2011 din România.
Conform agendei, la 15 martie, ora 8.15, în incinta Liceului Profesional nr.1, va fi dat startul probelor de concurs, şi anume:
Clasa a IX: evaluarea competenţei de lectură şi înţelegere de text prin rezolvarea unui test de performanţă;
Clasa a X-a: interpretarea inedită/creativă a unui text literar la prima vedere;
Clasa a XI-a, a XII-a: subiect de creativitate tip eseu-sinteză.
La ora 9.30, va fi desfăşurat un atelier didactic pentru profesorii însoţitori cu subiectul „Poezia naturii. O abordare didactică”.
Începînd cu ora 13.00, va avea loc a doua probă de concurs pentru clasele a XI şi XII, care va consta în interpretarea inedită/creativă a unui text literar la prima vedere.
Participanţii din clasele a IX-a şi a X-a vor susţine, cu începere de la ora 13.00, proba orală de concurs şi anume:
Clasa a IX-a: evaluarea competenţei de comunicare orală în limba română, în echipă;
Clasa a X-a: elaborarea şi prezentarea unei alocuţiuni argumentative, axată pe achiziţii de lecturi din literatura română.

Festivitatea de premiere va avea loc vineri, 16 martie curent, ora 10.00, în incinta Liceului Profesional nr.1.