Nume
Parola
Vizualizări: 3435
CONCURSUL DE MINIPROIECTE PENTRU GRUPURILE DE INIŢIATIVĂ ALE ADOLESCENŢILOR ŞI TINERILOR DIN S. PÎRLIŢA, R. FĂLEŞTI A DECURS CU SUCCES!
s. Pîrliţa, r. Făleşti, 13 Martie 2012 — Ieri, 11 marie 2012,  au fost desemnaţi finaliştii Concursului de miniproiecte pentru grupurile de iniţiativă ale adolescenţilor şi tinerilor din s. Pîrliţa, r. Făleşti.

Graţie eforturilor depuse de AO “Caroma Nord” şi LT „Dm. Cantemir, în data de 11 martie curent, între orele 15:00-18:00, în incinta Primăriei Pîrliţa s-au evaluat rezultatele Concursului de miniproiecte, eveniment organizat în cadrul proiectului „Tineri pentru TINEri!” cu suportul Fundaţiei Est-Europene.

Concursul a avut drept scop de a promova iniţiativele adolescenţilor şi tinerilor la nivel local, care ar contribui la dezvoltarea unei societăţi responsabile, bazate pe participare şi cetăenie activă; consolidarea capacităţilor tinerilor de a-şi reprezenta semenii în procesul de luare a deciziilor şi dezvoltare în comunitate şi a aduce un plus de vizibilitate celor mai bune iniţiative.

La Concursul de miniproiecte, derulat în perioada 22 februarie -7 martie curent, au participat 9 grupuri de tineri cu vîrsta cuprinsă între 12-20 ani. Constituiţi în bază de voluntariat, tinerii au fost invitaţi să identifice şi să discute problemele pe care le consideră importante pentru ei şi să-şi dezvolte abilităţile în elaborarea unor mini-proiecte privind ameliorarea sau rezolvarea acestor probleme.

Pentru a îndeplini sarcinile Concursului, tinerii au fost antrenaţi să coopereze cu toţi colegii şi cu alţi membri ai comunităţii. Adulţii (profesorii, părinţii, liderii ONG-lor locale) au asistat doar tinerii în tot acest proces.
Urmînd cele 2 etape ale Concursului cu responsabilitate- înscrierea şi prezentarea ideii de proiect, tinerii au depus spre examinarea Juriului 7 propuneri de proiecte, printre care:
-    „Carpe Diem“  Un ziar pentru Pîrliţa,
-    Înfiinţarea radioului ’’Pîrliţa.FM’’,
-    Plasarea băncilor de odihnă în curtea Liceului “Dm. Cantemir”,
-    Instalarea coşurilor de gunoi pe strada centrală a satului,
-    Amenajarea unei săli de forţă în Liceul  “Dm. Cantemir”,
-    Combaterea violenţei, fumatului şi alcoolului în rîndul tinerilor din localitate,
-    Ziarul tinerilor din liceu „Miracolul”.

Fiecare concurent a avut la dispoziţie 20 minute pentru a-şi prezenta proiectul juriului şi pentru a răspunde la întrebări.



Din juriul care a evaluat cele 7 proiecte finaliste au făcut parte:
- Frecauţanu Anatolie-primarul s.Pirliţa
- Popovici Eudochia - director L.T “Dm.Cantemir”
- Durnea Mihaela - director adjunct L.T.”Dm.Cantemir”
- Trocin Maria – organizator L.T.”Dm.Cantemir”
- Frecăuţanu Mihai -consilier s. Pirlita
- Graur Angela – vice-preşedinte AO “CERTITUDINE”
- Cojocaru Dinu - preşedinte AO “OZON”
- Şoronga Ala – preşedinte APP din s. Pîrliţa,
 - Frecautanu Rodica -preşedinte AO „Caroma Nord”.

După deliberările juriului au fost stabiliţi câşti¬gătorii şi s-au acordat următoarele tipuri
de premii:
Premiul Mare: s-a acordat proiectului care a obţinut cel mai mare punctaj în etapa de evaluare – „Amenajarea unei săli de forţă în Liceul  “Dm. Cantemir”, liderul proiectului Cozaru Gheorghe.


Premiile I -„Carp Diem“ - Un ziar pentru Pîrliţa, lider Durnea Ana, şi Ziarul tinerilor din liceu „Miracolul”, lider Frunza Nicoleta.

Premiile II - „Instalarea coşurilor de gunoi pe strada centrală a satului, lider Bîrnaz Victor şi „Plasarea băncilor de odihnă în curtea Liceului “Dm. Cantemir”, liderul proiectului Ţurcan Igor

Premiile III: „Înfiinţarea radioului ’’Pîrliţa.FM’’, lider Toderica Cătălina şi „Combaterea violenţei, fumatului şi alcoolului în rîndul tinerilor din localitate”, liderul proiectului Straciuc Cristian.


Cînd tineriii încep să se intereseze de problemele din comunitatea lor, ei adesea doresc ca administraţia publică locală să întreprindă anumite acţiuni în privinţa acestor probleme. Primarul satului, dl A. Frecăuţanu a încredinţat tinerii că toate propunerile lor vor fi examinate la comisiile de specialitate, iar majoritatea vor fi implementate în decursul anului acesta.

Ideia „Amenajarea unei săli de forţă în Liceul  “Dm. Cantemir” va fi susţinută financiar din bugetul local pîna la finele proiectului „Tineri pentru Tineri!”

Proiectul „Tineri pentru TINEri” a fost formulat astfel încât să le ofere tinerilor din s. Pîrliţa un spaţiu în care ei pot să-şi dezvolte deprinderi de participare la viaţa comunităţii, să-şi rezolve de sine stătător propriile probleme, să genereze suport petru o experienţă pozitivă.

Concursul de mini-proiecte a fost încheiat cu succes. Aceasta este confirmat prin faptul că tinerii au identificat şi înţeles mai bine problemele lor, au creat o experienţă pozitivă de lucru în comun între toţi membrii comunităţii.

Noi doar i-am împuternicit, le-am dat încrederea în sine şi încrederea că munca fiecăruia poate îmbunătăţi societatea. Nu putem face lucruri măreţe, doar lucruri mici cu o dragoste mare!

Echipa proiectului ”Tineri pentru TINEri!”