Nume
Parola
Vizualizări: 2347
ONU cheamă Guvernul Republicii Moldova să reacționeze la acțiunile împotriva minorităților și să-și afirme angajamentul pentru diversitate
CHISINAU, 12 Martie 2012 — Organizaţia Naţiunilor Unite în Republica Moldova cere Guvernului să-și reafirme angajamentul în domeniul drepturilor omului, să condamne și să anuleze anumite regulamente discriminatorii adoptate recent de cîteva municipalități din țară.

Republica Moldova, care în prezent face parte din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, este îndemnată să afirme public valoarea pozitivă a diversităţii şi să condamne expresiile de ură şi intoleranţă.

Naţiunile Unite au lansat acest apel în timp ce Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului continuă Evaluarea Periodică Universală (EPU) a Republicii Moldova pe parcursul săptămânii curente.

Săptămâna trecută, Consiliul pentru Drepturile Omului a organizat prima discuție tematică dedicată problemei de discriminare şi violenţei pe motive de orientare sexuală şi identitate de gen. Într-un discurs emoționant adresat Consiliului, la 7 martie, asupra situaţiei la nivel mondial în ceea ce priveşte ameninţările la adresa diversităţii, Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon a spus delegaţilor: "Suntem martorii unui model de violenţă şi discriminare îndreptată spre oameni doar pentru că sunt gay, lesbiene, bisexuali sau transsexuali. Aceasta este o tragedie monumentală pentru cei afectaţi - şi o pată pe conştiinţa noastră colectivă. Aceasta este, de asemenea, o încălcare a dreptului internaţional. "

ONU îndeamnă Republica Moldova să adere la eforturile internaţionale de combatere a violenţei şi discriminării pe motive de orientare sexuală şi identitate de gen, afirmându-și angajamentul de a sprijini activitatea Consiliului pentru Drepturile Omului în acest domeniu.

ONU face apel în continuare către toate forţele din societate pentru a afirma public valoarea pozitivă a diversităţii şi de a condamna expresiile de ură şi de intoleranţă pe toate motivele.

ONU în Republica Moldova se angajează să lucreze pentru o societate bazată pe respectul faţă de demnitatea egală a tuturor persoanelor şi să contribuie la consolidarea democraţiei în Moldova în acest domeniu.

În cadrul primei Evaluări Periodice Universale (EPU) a Republicii Moldova, o atenţie deosebită a fost acordată situației îngrijorătoare a persoanelor şi grupurilor LGBT, precum şi altor minorităţi stigmatizate, cum ar fi romii şi musulmanii. Comunitatea internațională a cerut Guvernului Republicii Moldova să consolideze legea anti-discriminare şi să ia măsuri pro-active pentru asigurarea diversității şi demnității egale pentru toţi.

La 5 martie, Raportorul Special al Organizaţiei Naţiunilor Unite privind libertatea religiei sau credinței, Bielefeld Heiner a prezentat Consiliului pentru Drepturile Omului raportul privind misiunea sa în Republica Moldova din septembrie 2011. În raportul său, Raportorul Special Bielefeldt a remarcat cu regret lipsa unei culturi publice în Republica Moldova de a aprecia diversitatea. El a apelat la guvern să manifeste inițiativă, inclusiv prin adoptarea unei legi anti-discriminare cuprinzătoare, precum şi prin măsuri pro-active de încurajare a dialogului inter-religios şi combatere a urii religioase.

Pe plan intern, în ultima perioadă, în Republica Moldova s-au înregistrat evoluţii îngrijorătoare care au în centrul atenției persoanele şi grupurile LGBT, musulmani şi alte minorităţi. În ultimele săptămâni, nu mai puţin de patru municipalități - inclusiv oraşul Bălţi şi oraşul Anenii Noi - au votat ordonanțe locale împotriva Islamului, ”promovării agresive a homosexualităţii” şi alte documente similare.

Moldova este una din cele două țări din Europa, care s-au opus în mod explicit rezoluției din 2011 a Consiliului pentru Drepturile Omului de condamnare a violenţei şi discriminării bazate pe orientarea sexuală şi identitatea de gen.
------------
Discursul Secretarului General al ONU, Ban Ki-moon, adresat Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, 7 martie 2012: http://www.youtube.com/watch?v=mp4T1ZcMYJI&feature=youtu.be
Informaţii privind activitatea Consiliului pentru Drepturile Omului împotriva violenţei şi discriminării bazate pe orientarea sexuală şi identitatea de gen: http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/LGBTPanel.aspx
Raportul Raportorului Special al ONU privind libertatea religiei sau credinței, Heiner Bielefeldt, ca urmare a misiunii sale în Republica Moldova din septembrie 2011:
http://daccess-dds-ny.un.org/doc/UNDOC/GEN/G12/105/03/PDF/G1210503.pdf?OpenElement