Nume
Parola
Vizualizări: 3223
Standardele europene de calitate a produselor trebuie să devină standarde naţionale pentru Republica Moldova
1 Martie 2012 — De-a lungul timpului, consumatorii din Republica Moldova au devenit din ce în ce mai activi în a-şi apăra drepturile. Astfel, la Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului au fost înregistrate peste 2880 de petiţii în 2011, cu apr. 1000 mai multe ca în anul precedent. Şi apelurile telefonice au crescut de la 792 în 2010 la 880 în 2011. Pe lângă examinarea petiţiilor, autoritatea de profil efectuează controale tematice la producătorii agro-alimentari şi pieţe. Numărul încălcărilor depistate a sporit în 2011 comparativ cu anii precedenţi, în special în ceea ce priveşte plasarea în vânzare a mărfurilor marcate necorespunzător, dar şi lipsa facturilor.

Pentru a face mai eficientă activitatea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (APC), e nevoie de a optimiza cadrul legislativ. Două directive europene care aşteaptă a fi transpuse în legi naţionale în 2012 sunt cea privind contractele de credit pentru consumatori şi cea privind răspunderea producătorului pentru prejudiciul cauzat. Un principiu esenţial care trebuie respectat este ca APC să nu se ocupe în niciun caz şi de evaluarea conformităţii, pentru a evita conflictele de interese. Tot important este ca Republica Moldova să se abţină de la adoptarea standardelor naţionale de calitate pe domeniile unde există norme internaţionale.

Serviciul Vamal al RM, la rândul său, trebuie sa fie inclus în toate documentele de politici în calitatea sa de instituţie responsabilă de protecţia consumatorului. Or, tot mai multe produse consumate sunt fabricate în afara ţării şi ar fi mult mai eficient un control riguros al acestor produse la frontieră, înainte ca ele să intre pe piaţa internă.

Acestea sunt principalele constatări ale Grupului de lucru pe comerţ, servicii, concurenţă al Convenţiei Naţionale pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, care s-a întrunit azi, 1 martie 2011, la prima masă rotundă din sesiunea 2012-2013. La eveniment au participat reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Agenţiei pentru Protecţia Consumatorului, Ligii pentru Apărarea Drepturilor Consumatorilor, experţi independenţi, lideri de ONG.

Participanţii la masa rotundă au adoptat un pachet de recomandări adresate autorităţilor naţionale:

• Revizuirea imediată a Strategiei de protecţie a consumatorului pe anii 2008-2012;
• Sporirea gradului de protecţie a drepturilor consumatorilor, combatere a practicilor comerciale incorecte ale comercianţilor în relaţiile cu consumatorii;
• Ridicarea profesionalismului şi instruirea continuă a colaboratorilor APC (cursuri de instruire, seminare);
• Dezvoltarea cooperării APC cu autorităţile competente în domeniul protecţiei consumatorilor;
• Dezvoltarea instrumentelor de informare şi educare a consumatorilor, realizarea de emisiuni, radio, TV, precum şi articole în presă pe probleme din domeniul protecţiei consumatorilor;
• Dezvoltarea parteneriatului public-privat în scopul promovării utilizării bunelor practici comerciale de către agenţii economici;
• Aplicarea efectivă a legislaţiei şi reformelor iniţiate în domeniul protecţiei consumatorilor, în vederea realizării sarcinilor şi obiectivelor stabilite;
• Omiterea evaluărilor suplimentare pentru produsele cu marcaj a elementelor de siguranţă şi infrastructură de calitate dezvoltate;
• Acceptarea rezultatelor de evaluare a conformităţii emise de organe abilitate în statele cu infrastructură de calitate dezvoltată, cum ar fi Uniunea Europeană;
• Elaborarea Liniilor directoare pentru a promova o cooperare mai strânsă şi cele mai bune practici între autorităţile vamale şi de supraveghere a pieţei.

Pe lângă grupul de lucru pe comerţ, servicii, concurenţă, Convenţia Naţională pentru Integrarea Europeană a RM mai include altele trei: vize, frontiere şi Transnistria; agricultură; dezvoltare regională. În total, vor avea 4 întâlniri pentru fiecare grup de lucru, produsul fiecărui eveniment fiind adoptarea unui pachet de recomandări, prin consens între experţi guvernamentali şi cei din sectorul ONG.

Prin promovarea acestor propuneri, se urmăreşte accelerarea apropierii de UE şi evidenţierea celor mai problematice aspecte care necesită a fi tratate de autorităţi. Acest mecanism de a adopta în comun recomandări de către Guvern şi societatea civilă şi-a demonstrat deja eficienţa în Republica Slovacă, Serbia şi Macedonia.

În sesiunea 2010-2011, au avut loc câte 4 mese rotunde pentru 3 grupuri de lucru (comerţ, servicii, concurenţă; vize, frontiere şi Transnistria; agricultură şi dezvoltare regională), pentru sesiunea curentă optându-se pentru a separa agricultura de dezvoltare regională, fiind domenii distincte.

Proiectul „Convenţia Naţională pentru Integrarea Europeană” este implementat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Asociaţia pentru Politică Externă, Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, Centrul de Cercetare al Asociaţiei Slovace pentru Politică Externă, cu susţinerea financiară a Ministerului Afacerilor Externe al Slovaciei. Scopul iniţiativei este de a stimula dezbateri ample şi de a formula recomandări pentru structurile guvernamentale, cu participarea societăţii civile, în vederea adoptării şi implementării acquis-ului comunitar în Republica Moldova. Paralel, un asemenea proiect este desfăşurat şi în Ucraina.