Nume
Parola
Vizualizări: 3052
Avocatul parlamentar Anatolie Munteanu a efectuat un control pe marginea cazului de infectare cu tuberculoză comentat recent în mass-media
or.Chişinău, 28 Februarie 2012 — Cazul de infectare cu tuberculoză depistat în şcoala-internat din satul Crihana Veche, raionul Cahul demonstrează gradul de respectare a dreptului la ocrotirea sănătăţii în Republica Moldova, precum şi capacitatea instituţiilor statului de a asigura condiţiile necesare în acest sens, consideră Avocatul parlamentar Anatolie Munteanu.
 Potrivit lui, apariţia focarului de infecţie de TBC în instituţia de învăţămînt din Crihana Veche a fost posibilă din cauza abordării superficiale a problemei de profilaxie primară a tuberculozei şi depistării ei precoce, a ignorării cerinţelor elementare privind examinarea medicală şi neasigurării supravegherii adecvate a sănătăţii copiilor. Aceste şi alte constatări au fost făcute de avocatul parlamentar în urma controlului efectuat la Cahul, inclusiv în localitatea de unde provine elevul de la şcoala-internat din Crihana Veche, recent diagnosticat cu tuberculoză pulmonară.
Astfel, contrar prevederilor Ordinului comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei din 2002 privind asistenţa medicală sanitară a elevilor din instituţiile preuniversitare şi măsurile de ameliorare, administraţia  şcolii-internat nu a întreprins măsurile necesare pentru examinarea medicală a tuturor elevilor din cadrul şcolii-internat la începutul anului şcolar 2011-2012 şi ulterior a celei profilactice la medicul de familie din Centrul de sănătate Crihana Veche. În rezultat, băiatul care provine dintr-o familie cu risc sporit de îmbolnăvire cu tuberculoză a fost admis la studii fără prezentarea certificatului eliberat de către medicul de familie care ar confirma sau infirma contactul cu bolnavii infectaţi cu TBC sau alte boli infecţioase. Drept urmare, aproximativ 40 la sută din elevii de la şcoala internat din Crihana Veche au fost infectaţi cu această boală.
De asemenea, s-au constatat grave încălcări şi în activitatea medicului de familie din localitatea de unde provine băiatul bolnav de tuberculoză. N-a fost asigurată supravegherea cuvenită a familiilor din cadrul grupului social cu risc sporit de îmbolnăvire, din care fac parte inclusiv rudele apropiate ale elevului infectat cu TBC. Astfel, recent sora băiatului a fost diagnosticată cu tuberculoză, 4 cazuri similare, inclusiv un deces, fiind înregistrate, în ultimii 9 ani, în familia vecinilor adolescentului. 53 din cele 165 de persoane din localitate care au intrat în contact cu focarul de infecţie nu au trecut controlul medical prin microradiografie.
Conform medicului şef sanitar al raionului Cahul,  Vladimir Lîsenco,  situaţia epidemiologică creată în şcoala internat Crihana Veche şi focarele de tuberculoză  din localitatea de baştină a băiatului infectat  prezintă pericol  nu numai pentru elevii şi angajaţii din această  instituţie de învăţămînt, dar şi pentru  locuitorii acestor sate. Totodată, Avocatul parlamentar Anatolie Munteanu vede un risc sporit de contaminare cu TBC a oamenilor din localităţile vizate în condiţiile în care autorităţile administrative care au primit prescripţiile medicului sanitar şef al raionului Cahul în legătură cu cazul de la Crihana Veche nu au raportat despre acţiunile întreprinse, iar conducerea spitalului raional Cahul a prezentat un răspuns formal.
Avocatul parlamentar Anatolie Munteanu solicită Ministerului Sănătăţii, Ministerului Educaţiei, autorităţilor publice locale întreprinderea de măsuri urgente în vederea lichidării focarelor de infecţie din raionul Cahul şi realizarea acţiunilor profilactice necesare pentru neadmiterea apariţiei unor noi cazuri de îmbolnăvire de tuberculoză. Potrivit opiniei Avocatului parlamentar, rezultatele examinării cazului de la Crihana Veche oferă organelor de drept temei pentru investigarea neglijenţei în serviciu admisă de responsabilii în domeniu.