Nume
Parola
Vizualizări: 2056
MIHAIL ŞLEAHTIŢCHI: Intenţionăm, începînd cu sesiunea de examene 2013, să introducem evaluarea orală, de rînd cu cea scrisă
Chişinău, 24 Februarie 2012 — Declaraţia a fost făcută de ministrul educaţiei în cadrul laboratorului republican al profesorilor de limba şi literatura română „Comunicare. Interpretare. Performanţă didactică.”
Ministrul Educaţiei a afirmat că schimbarea de concept şi modalitate este necesară pentru a da o motivaţie suplimentară elevilor să-şi consolideze competenţa de a vorbi corect, coerent, expresiv şi convingător în limba română. „De rînd cu examenul scris, care rămîne unul perfect valabil, intenţionăm să introducem conceptul de evaluare orală a competenţelor de comunicare. Vom începe cu Limba şi literatura română la examenul de absolvire a gimnaziului şi a celui de bacalaureat, în sesiunea 2013. Pînă atunci, urmează o minuţioasă pregătire a procedurii de examinare, care trebuie să fie una autentică şi obiectivă.”
Un experiment, în acest sens, va începe chiar anul acesta în cadrul Olimpiadei Republicane la Limba şi literatura română, în care elevii claselor a IX-a şi a X-a vor fi apreciaţi şi la proba competitivităţii verbale, în aspectele de corectitudine, coerenţă, expresivitate şi persuasiune.
Mihail Şleahtiţchi a mai menţionat că ministerul educaţiei acordă o importanţă sporită procesului educaţional care trebuie să motiveze toţi cetăţenii Republicii Moldova în a învăţa şi a vorbi, la modul practic, limba română.